Χρηματιστήριο: Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ τραβούν υψηλότερα τον ΓΔ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ τραβούν υψηλότερα τον ΓΔ
Συνεδρίαση για γερά νεύρα και υψηλή μεταβλητότητα αναμένεται και η σημερινή στο Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και υψηλή μεταβλητότητα αναμένεται και η σημερινή στο Χρηματιστήριο, μετά το χθεσινό φόβο που δημιούργησαν οι traders σε αρκετούς επενδυτές.

Παράλληλα, τα μέτωπα τα όποια έχουν να διαχειριστούν σήμερα οι επενδυτές είναι αρκετά και αφορούν κυρίως τα δεδομένα που θα προκύψουν από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, όπου αναμένεται μια περαιτέρω αναθέρμανση που λαμβάνεται υπόψη από αναλυτές ως «January Effect», αλλά και δευτερευόντως από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περαιτέρω στο 3,1% από 3,4% προηγουμένως, ενώ στην Ισπανία πέρασε κάτω από 3% στο 2,9% από 3,5% τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η όποια μεταβλητότητα ενισχύεται και από τις κινήσεις αναδιάταξης θέσεων των χαρτοφυλακίων λόγω της σημερινής εφαρμογής του rebalancing της MSCI όπου στο βασικό δείκτη δεν αναμένονται αλλαγές πέρα από αλλαγές σε σταθμίσεις πιθανότατα, αλλά στον MSCI Greece Small Cap θα υπάρξουν οι δύο προσθήκες των Intralot και Intrakat. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στην ΕΧΑΕ φαίνεται να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του insider.gr («Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση) για την επικείμενη ένταξη σε watch list για αναβάθμιση, με τις κινήσεις σε placements (τράπεζες, ΕΛΠΕ, έπονται και άλλες) και IPOs, να ενισχύουν αυτό το μοτίβο και να αποτελούν ένα ισχυρό «κράχτη» προβολής της αγοράς.

Το τρίτο μέτωπο αφορά το placement στην Πειραιώς. Όπως αναφέρει το insider.gr ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το Σαββατοκύριακο, καθώς στη διάρκειά του θα αποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενώ η υποβολή της εισήγησης του συμβούλου, Bank of America, στο ΤΧΣ και η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου αναμένονταν μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου, τελικά αποφασίστηκε τα παραπάνω να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή σε «νεκρό χρόνο» για τις χρηματιστηριακές αγορές. Στόχος είναι το βιβλίο προσφορών (διεθνές και ελληνικό) να ανοίξει την Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα και τα ΕΛΠΕ, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται ξανά προς τις τράπεζες καθώς με κραχτη και την placement στην ΠΕΙΡ, ακολουθούν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τριών και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη διετία.

Ως προς το ταμπλό, για πολλοστή φορά οι traders δημιούργησαν έντονο θόρυβο στο πρώτο μισό της χθεσινής συνεδρίασης, όπου με ισχνό τζίρο προσγείωσαν την αγορά μέχρι και σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, στις 1.396 φοβίζοντας έτσι αρκετούς βραχυπρόθεσμους που έσπευσαν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Φυσικά, η εικόνα αυτή άλλαξε με ισχυρά αγοραστικά χέρια να τραβούν την προσφορά ειδικά σε μετοχές όπως τη ΔΕΗ, την ΕΤΕ και άλλες και από το -1% ο ΓΔ έκλεισε με περιορισμένες απώλειες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η Αμερική κατέγραψε ήπιες απώλειες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,69% στις 1.417,39 μονάδες, με τον FTSE25 στο 0,71% και στις 3.443,15 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1% στις 1.36,80 μονάδες.

Στις τράπεζες, ράλι καταγράφει η Πειραιώς κατά 2,64% στα 3,97 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 0,78% και τα 7,21 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,61% και τα 1,8895 ευρώ. Κέρδη 0,44% για την Alpha.

Προσπάθεια να διακόψει το πτωτικό σερί κάνει η μετοχή της Μυτιληναίος με το Φεβρουάριο να αποτελεί έναν άκρως απογοητευτικό μήνα για τη μετοχή. Η Μυτιληναίος προσπαθεί να περάσει παραμείνει πάνω από τα 36 ευρώ, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 1,27% στα 12 ευρώ. Ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με κέρδη 2,81% στα 13,90 ευρώ.

Υψηλότερα η Jumbo με κέρδη 1,11% με την ΕΛΧΑ να κάνει ράλι 3,24% και την Cenergy στο 1,57% και τα 7,10 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για την Τέρνα Ενεργειακή με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,7% και τις Τιτάν, ΕΛΠΕ επίσης ανοδικά.

Ράλι 2,71% για την Intracom, 5,31% για την Intracom και άνω του 1% για ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Alumil, Πλαστικά Θράκης. Σταθερή στα 7 ευρώ η Entersoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση

Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

gazzetta
gazzetta reader insider insider