Νευρικότητα και «υψοφοβία» στο Χρηματιστήριο πριν τις 1.500 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα και «υψοφοβία» στο Χρηματιστήριο πριν τις 1.500 μονάδες
Ταλαιπωρία η σημερινή συνεδρίαση στο ταμπλό χωρίς ξεκάθαρη γραμμή και κατεύθυνση. Υπεραπέδωσαν ΕΛΠΕ, Optima, Ελλάκτωρ.

Με χαμηλό τζίρο και τους long να μην κινητοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, οι profit takers πήραν τα ηνία της συνεδρίασης μετά το πρώτο δεκάλεπτο, πίεζοντας την αγορά μέχρι και στα όρια των 1.471 μονάδων.

Η αγορά διαφοροποιήθηκε σήμερα έναντι των ξένων, εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - όπου αναμένεται μια αποκλιμάκωση, έστω και σε ήπιο βαθμό - αλλά και του rebalancing της MSCI που θα ανακοινωθεί επίσης αύριο βράδυ. Αρκετές μετοχές και εκτός κλάδων πιέστηκαν και άλλες υπεραπέδωσαν, με την αγορά να ακολουθεί τη γραμμή ενός στενό stock picking.

Βέβαια, το «trend is our friend» συνεχίζει να ακολουθεί την πλειάδα των ξένων και μη επενδυτών που τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο και σε άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές, με τις εξελίξεις σε διάφορα επιχειρηματικά πεδία αλλά και τα δυνατά αποτελέσματα να κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον.

Η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και αυτό είναι το θετικό της κίνησης ενώ οι αποδόσεις εναλλάσσονται ανά περιόδους.

Όπως σημειώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, «ο Τιτάνας έκανε την διαφορά ανακοινώνοντας την πιθανή εισαγωγή της θυγατρικής στην Αμερική. Αξίζει να θυμηθούμε το πακέτο λόγω εξόδου από τον MSCI το 2020 κάπου στο 11,80 ή ακόμα και το μεγάλο πακέτο του 2023 κάπου στα 14 για να καταλάβουμε την σημασία των πακέτων σε βάθος χρόνου στις μετοχές. Την Τρίτη περιμένουμε αποτελέσματα από τον ταλαιπωρημένο ΟΤΕ που έχει κάνει στάση στο πολύ σημαντικό make or break του 1450 επιπέδου. Την Πέμπτη να ακολουθούν Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Eurobank. Να θυμίσουμε δε την ανακοίνωση του MSCI στις 14 του μήνα, ενώ η αγορά ακόμα περιμένει το deal της ΤΕΝΕΡΓΑ με την κόρη και την μάνα να συντηρούν το momentum». Βέβαια όσο το deal μεταξύ ΤΕΝΕΡΓ και Σαουδαράβων δεν ανακοινώνεται και τα διάφορα μέσα συνεχίζουν να συντηρούν το όλο story, τόσο η νευρικότητα της αγοράς κλιμακώνεται.

Ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει να συντηρεί τον ενδιαφέρον των επενδυτών ειδικά μετά το deal και της Epsilon με τις δύο νέες μας επιλογές από αρχές έτους Performance και Realcons να υπερποδίδουν καθώς η αγορά ποντάρει και σε είσοδο στην κύρια αγορά. Σημαντική η ανακοίνωση του Ελλακτωρα για επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ γεγονός που μπορεί να τον σπρώξει προς τα 3 ευρώ ψάχνοντας παρόλα αυτά το αύριο της εταιρίας.

Παράλληλα, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει, μιλώντας στο insider.gr ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές.

Μέσω της συνέντευξής του στο insider.gr, ο Dorson αναδεικνύει τα σημεία στα οποία οι ελληνικές μετοχές μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, παραμένοντας μια φθηνή επιλογή και αποτελώντας το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων, αλλά και τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ισχυρό «turnaround» των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 0,6x της λογιστικής του αξίας.

Ως προς το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει γύρω από το αν είναι προτιμότερο να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα μικρότερο «πρωτάθλημα», όπως είναι αυτό των αναδυόμενων και να μεγεθύνει σε αυτό την παρουσία του, ή να ανέβει κατηγορία «παίζοντας» στην κορυφαία λίγκα των ανεπτυγμένων αγορών, ο Dorson φαίνεται να προκρίνει το δεύτερο, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων.

Στο τεχνικό σκέλος «όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από το 1.480 η τάση είναι επιθετική με το 1.500 κοντινή αντίσταση και το 1.539 επόμενο στόχο. Το 1.460 αποτελεί κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1.438. Σημαντικό νέο τεχνικό δεδομένο είναι τα νέα στοπ σε εβδομάδα και μήνα που ανέβηκαν στο 1.357», όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέραμε έφτασε να υποχωρεί μέχρι και στις 1.471 μονάδες, προτού μαζέψει μερικώς κλείνοντας με απώλειες 0,54% στις 1.476,12 μονάδες, με τον τζίρο στα 120,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 αποτέλεσε βαρίδι για την αγορά διολισθαίνοντας κατά 0,7% στις 3.573,25 μονάδες, με τον τραπεζικό να τραβάει την προσφορά κλείνοντας με ήπιες απώλειες 0,46% στις 1.284,79 μονάδες.

Στα blue chips την αγορά προς τα κάτω τράβηξαν ο ΟΤΕ με απώλειες 2,36%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες 1,54%, η ΤΕΝΕΡΓ στο -1,33%, η ΜΠΕΛΑ στο -1,45% και η ΜΥΤΙΛ στο -1,38% και τα 38,38 ευρώ, έχοντας βρεθεί μέχρι και στα 38,18 ευρώ.

Δεν άντεξε ούτε η ΔΕΗ που συνεχίζει να ταλειπωρείται κάτω από τα 12 ευρώ αναζητώντας βηματισμό και ισχυρή αντίδραση. Παρότι έφτασε σήμερα μέχρι και στα 11,80 ευρώ, εν τέλει έκλεισε σε χαμηλό ημέρας στις δημοπρασίες, με απώλειες, 1,28% στα 11,54 ευρώ.

Διαφοροποιήθηκαν τα διυλιστήρια με τη ΜΟΗ να τραβά όλη τη προσφορά κλείνοντας σταθερή στα 27,50 ευρώ και τα ΕΛΠΕ να ρολάρουν με κέρδη 2,14% στα 8,61 ευρώ.

Ήπια ανοδικά, ΟΠΑΠ και Cenergy, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψε η Aegean στα 13,30 ευρώ. Νέα υψηλά για την Optima στα 11,50 ευρώ, με την Ελλάκτωρ να πατά γκάζι στο 2,6% και τα 2,76 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο και άνω του 4%.

Ήπια ανοδικά και η ΕΥΔΑΠ στα 5,90 ευρώ.

Στις τράπεζες, συνεχίζει να πιέζεται η μετοχή της Alpha Bank που δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες. Σήμερα έκλεισε με απώλειες 1,95% στα 1,612 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,14% και τα 2,076 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,37% και τα 8,07 ευρώ. Κέρδη 0,26% για την Πειραιώς στα 3,87 ευρώ.

Παράλληλα, σε ρυθμούς limit up (29,23%) έκλεισε η μετοχή της Foodlink μετά τη συναλλαγή που αφορούσε το 5% της εισηγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλητής των πακέτων είναι η Sadion Investments, συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση, ενώ αγοραστές εμφανίζονται τα Α/Κ της Optima και της Allianz.

Τα πακέτα που πέρασαν από το ταμπλό του ΧΑ αφορούν το 5% της Foodlink, και πέρασαν στην τιμή των 0,41 ευρώ.

Συνολικά 1.667.627 μετοχές άλλαξαν χέρια για την εισηγμένη, και με φόντο την ενίσχυση του free float. Η μετοχή έκλεισε σήμερα στα 0,504 ευρώ, με τζίρο 767 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dorson (Global X): Το ΧΑ αποτελεί το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων - Κοντά η ένταξη σε «watch list»

Υποβαθμίζει τη σύσταση για τον ΟΤΕ η Optima - Τιμή στόχος στα 15 ευρώ

Κλειδωμένη στο limit up η Foodlink - Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν το 5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider