Ήπια κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο
Τα άκρως θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ μπορούν να ενισχύσουν την τάση της αγοράς.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Eurobank, Εθνική τραβούν την ανηφόρα, η Alpha Bank αρχίζει να ψαλιδίζει το discount έναντι των υπολοίπων και ο κλάδος ενέργειας με μοχλό τη ΔΕΗ αρχίζει να μπαίνει ξανά στο κάδρο της ανόδου.

Το ΧΑ ξεπέρασε και τις 1.500 μονάδες με τις τράπεζες κυρίως να σπάνε τα κοντέρ όπως και κάποιες επιμέρους μετοχές (βλ. Titan, Cenergy) αλλά αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους να κινούνται μεν υψηλότερα αλλά να μην έχουν σπάσει καν τα πρόσφατα υψηλά τους. Η ΔΕΗ απέχει σχεδόν 5,5% από το πρόσφατο υψηλό της στα 12,67 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο -10% σχεδόν, τον ΟΠΑΠ στο -11,5% και τη Mytilineos στο -1,42%, τη στιγμή που τα θεμελιώδη αυτών συνεχώς βελτιώνονται, έχοντας πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου με βάση τις τιμές στόχους των αναλυτών.

Παράλληλα, τα κυοφορούμενα ντιλς που θα αποκαλυφθούν πιθανώς μετά το πέρας των ευρωκλογών και τα θετικά αποτελέσματα κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Επιπλέον, η ανταμοιβή των μετόχων επανέρχεται για τις συστημικές τράπεζες μετά από αρκετά χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο boost στις ίδιες.

Η ΔΕΗ ωστόσο αποτελεί σηματωρό για την αγορά και μετά τα δυνατά αποτελέσματα που ανακοίνωσε είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει νέο re-rating. Η ΔΕΗ τεχνικά συνεχίζει να έχει επαφή με το επίπεδο λίγο κάτω από το 12 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μπορεί να κάνει την διαφορά στην τάση.

Συγκεκριμένα, «σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού διαδρόμου» στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ανάπτυξη ενός γεωγραφικά διεσπαρμένου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής. Όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό conference call από τη διοίκηση της επιχείρησης, με αντικείμενο τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, προς αυτή την κατεύθυνση η επιχείρηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό pipeline έργων ΑΠΕ, η συνολική ισχύς του οποίου ανέρχεται σε 20 GW.

Ο κ. Στάσσης τόνισε επίσης στο conference call πως πρόθεση είναι να υπάρξει και δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών μετά τη λήξη του υφιστάμενου, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Με το υφιστάμενο πρόγραμμα οι ίδιες μετοχές κινούνται στο 5,6%, με σκοπό με το νέο πρόγραμμα να αυξηθούν στο 10%.

Μένοντας στα της αγοράς και στα επιχειρηματικά νέα, στα τέλη Μαΐου, και μάλλον το τριήμερο 29 με 31 Μαΐου, εφόσον Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο δώσουν το «πράσινο φως» με τα διαδικαστικά, αναμένεται η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά της Noval Property ΑΕΕΑΠ, της θυγατρικής του ομίλου Viohalco στο real estate, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς.

Από την άλλη, ως προς τις τράπεζες και όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η Alpha Bank μετά από μεγάλο διάστημα κατάφερε να αλλάξει επίπεδο ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες.

Πρώτη η Jefferies αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την Alpha Bank και τη Eurobank. Αναλυτικά, στην ενδυνάμωση του «growth story» της στη βάση του ντιλ με την Ελληνική Τράπεζα (55,3%) και του ευρύτερου προφίλ εξωστρέφειας προχωρά η Eurobank, με τη Jefferies να αυξάνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα 2,70 ευρώ, από 2,60 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy».

Τεχνικά και σε επίπεδο ΓΔ, όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από το 1.486 η τάση είναι επιθετική με το 1.515 κοντινή αντίσταση και το 1.539 επόμενο στόχο. Το 1.480 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1.460.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,36% στις 1.497,43 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,31% και ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,29% στις 1.334,20 μονάδες.

Απώλειες 0,94% για Alpha, -0,28% για ΕΤΕ και -0,14% η ΕΥΡΩΒ στα 2,138 ευρώ. Σχεδόν σταθερή η Πειραιώς στα 3,851 ευρώ.

Βαρίδι για την αγορά η αποκοπή μερίσματος από το ΔΑΑ που υποχωρεί κατά 2,39%, ενώ απώλειες 0,93% σημειώνει η ΜΟΗ, -0,51% η ΜΥΤΙΛ και -0,63% τα ΕΛΠΕ. Προσπάθεια να διαπεράσει τα 12 ευρώ η ΔΕΗ με επιτηδευμένο μάζεμα στα χαμηλά από ξένου και θεσμικούς.

Απώλειες 0,85% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 0,49% για την ΤΕΝΕΡΓ και -1% για τη Lamda. Ράλι μετά τα αποτελέσματα για την Optima στο 1,93% και τα 11,62 ευρώ.

Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με την Τιτάν σταθερή στα 31,35 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Πώς προχωρά ο «ενεργειακός διάδρομος» στη ΝΑ Ευρώπη – Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Noval Property (Viohalco): IPO τέλος Μαΐου με bonus μέρισμα – Το discount και οι «πράσινες» επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider