Μεικτά πρόσημα στην Wall Street - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση μετοχών λόγω τεχνικού θέματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στην Wall Street - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση μετοχών λόγω τεχνικού θέματος
Μεικτά πρόσημα καταγράφονται την Δευτέρα στη Wall Street που αποτελεί και την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου.

(upd 22:03) Μεικτά πρόσημα σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street στην πρώτη ημέρα συναλλαγών του Ιουνίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αποδυναμώνεται 0,56% στις 38.468, ενώ ο S&P 500 άλλαξε κατεύθυνση και πλέον κινείται στο -0,18% και τις 5.267 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,13% στις 16.754 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο προέρχεται από έναν κερδοφόρο Μάιο, με καθέναν από τους τρεις δείκτες να καταγράφει τον έκτο θετικό μήνα στους τελευταίους επτά. Συγκεκριμένα ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,9%, στον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2023.

Στο ταμπλό, άνοδο 3,77% σημειώνει η μετοχή της Nvidia, μετά από ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παρουσιάζει μία νέα «φουρνιά» τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κάθε χρόνο. Aν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού, Γένσεν Χουάνγκ, ανέφερε ότι ο επιταχυνόμενος ρυθμός κατασκευής των ΑΙ ημιαγωγών οφείλεται στα μεγάλα τεχνολογικά άλματα που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως η Nvidia κυκλοφορούσε νέα τσιπ περίπου κάθε δύο χρόνια.

Ακόμη, περίπου 4% ενισχύεται η μετοχή της Spotify, αφού ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές για τις συνδρομές Spotify Premium στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο.

Η μετοχή της GameStop σκαρφαλώνει άνω του 33% καθώς εικάζεται ότι ο Κιθ Γκιλ, ο άνθρωπος με λογαριασμό Reddit που χρησιμοποιεί τα ονόματα DeepF-Value και Roaring Kitty στο YouTube και το X και ενέπνευσε το επικό short squeeze του 2021, διαθέτει μια θέση 116 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κιθ Γκιλ, ο οποίος επανεμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής, δημοσιεύοντας ένα screenshot με το φερόμενο χαρτοφυλάκιό του, κατέχει ένα σημαντικό ποσό κοινών μετοχών και δικαιωμάτων αγοράς της GameStop.

Τεχνικό ζήτημα στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης οδήγησε τη μετοχή κλάσης Α της Berskire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ σε βουτιά σχεδόν 100%! Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη, ενώ το ίδιο συνέβη με τις μετοχές των Barrick Gold και Nuscale Power που, επίσης, βρέθηκαν σε «ελεύθερη πτώση». Με νεότερη ενημέρωση το NYSE ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου και «όλα τα συστήματα είναι λειτουργικά».

Μάκρο

Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ έδωσαν οι δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global η μεταποίηση βελτιώθηκε τον Μάιο. Από την άλλη, η έκθεση του Institute for Supply Management έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα και συρρίκνωση των νέων παραγγελιών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global ενισχύθηκε στις 51,3 μονάδες τον Μάιο μετά την ουδέτερη μέτρηση του Απριλίου στις 50,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η τελευταία μέτρηση δείχνει μικρή βελτίωση στην υγεία του μεταποιητικού κλάδου, για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Όπως έδειξε η έκθεση, οι νέες παραγγελίες επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης τον Μάιο, υποστηρίζοντας την ταχύτερη επέκταση της παραγωγής, ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, με τις θετικές προσδοκίες για το μέλλον του κλάδου να συμβάλουν σε επιπλέον προσλήψεις. Στο μεταξύ, ο δείκτης για το εισερχόμενο κόστος ενισχύθηκε σε υψηλό άνω των 12 μηνών, με τις εταιρείες να αυξάνουν ως αποτέλεσμα τις τιμές τους.

Από την πλευρά του Institute for Supply Management, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Μάιο στις 48,7 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,6 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Σημάδια ανάκαμψης της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Ξεπέρασε το 75% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Έρευνα Bloomberg: Τι θα σήμαινε για τη Fed μία νίκη Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider