Βαθύ κόκκινο στο Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο - Sell off στις ευρωαγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαθύ κόκκινο στο Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο - Sell off στις ευρωαγορές
Νέες βαριές απώλειες στο ΧΑ με τζίρο στα τάρταρα. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 14:00

To ξεπούλημα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στον CAC 40 (-2,5%) και τον DAX (-1,3%) επηρεάζει έντονα το Χρηματιστήριο Αθηνών που όχι απλώς υποχωρεί, αλλά βουλιάζει σε χρόνο dt. Το ΧΑ έχει δείξει πολλάκις πως στις διορθώσεις των ξένων αγορών ακολουθεί πρώτη αλλά στα ράλι υποαποδίδει.

Η ευχάριστη εξέλιξη που υπήρξε χθες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέσω της Eurobank, πέρασε στα χαμηλά για το ΧΑ. Αν και ήταν η μόνη τράπεζα που έπαιζε άμυνα, γύρισε και αυτή χαμηλότερα και πλέον ασκούνται και σε αυτήν σημαντικές πιέσεις που ξεπερνούν το 2%.

Στο κόκκινο βάφεται ευρύτερα το ταμπλό, με τις τράπεζες να βουλιάζουν, τη Metlen να περνάει χαμηλότερα από την τιμή του placement (35,50 ευρώ) με απώλειες 1,45% σπάζοντας και τον ΚΜΟ 200, συνεπώς η τάση αλλάζε σε πτωτική. Ισχυρό sell off σε ΔΕΗ, Πειραιώς Alpha Bank, MOH.

Xθες, η Moody's, ίσως και ο αργός σε αντανακλαστικά οίκος, έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank προεξοφλώντας μάλλον θετικές εξελίξεις τόσο για την οικονομία όσο και για τις υπόλοιπες συστημικές. Μένει να φανεί τις αμέσως προσεχές ημέρες.

Η Eurobank είναι η πρώτη από τον «βαρύ» οίκο που παίρνει την επενδυτική βαθμίδα, τη στιγμή που η DBRS την έχει δώσει στην Εθνική. Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στη Eurobank, και μάλιστα με τις παραπάνω διακρίσεις, οφείλεται: α) στα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, με γνώμονα την ισχυρή δημιουργία κερδών και την αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης του βασικού κεφαλαίου τα τελευταία τρίμηνα, β) στην ισχυρότερη ποιότητα ενεργητικού και την άνετη θέση ρευστότητας και γ) στις περισσότερο διαφοροποιημένες ροές κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ιδίως μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα.

Στο μέτωπο της Lamda, η πολύ καλή πορεία στο μέτωπο των πωλήσεων κατοικιών αλλά και σε σχέση με τις μισθώσεις των εμπορικών χώρων που κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, όπως και χτες ανέφερε το insider.gr, οδηγούν τη διοίκηση της εταιρείας να προβλέπει και συνέχιση της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα.

Στα του ταμπλό η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα στενό εύρος χωρίς να έχει αποφασίσει αν επιζητά διόρθωση ή εάν ετοιμάζει μια νέα ανοδική κίνηση. Μετά τη διάσπαση και των 1.439 μονάδων στήριξη εντοπίζεται στις 1.424 και τις 1.414. Αν σπάσουν και αυτά τα στηρίγματα τότε θα υπάρξει βύθιση τουλάχιστον προς τις 1.380 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «η ελληνική αγορά παραμένει ανευρη, με τον Γενικό Δείκτη «εγκλωβισμένο» εδώ και ένα δίμηνο στο εύρος 1.400-1.500 μονάδων. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την «απουσία βιασύνης» για το πάτημα του «κουμπιού» αγοράς ή πώλησης από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών.

Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε χώρες της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Οι Αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το «γρήγορο χρήμα» δεν φημίζεται για την τεράστια υπομονή του.

Την ίδια ώρα οι αμερικάνικοι σηματωροί δείκτες S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους Επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «να μην καταλαβαίνουν τίποτα». Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να βρει και να... επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης «φρέσκων» κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού bull market.

Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν πλέον υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook».

«Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η «αφαίρεση ρευστότητας» που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου που «στέλνει στο ταμείο» πολλούς Επενδυτές. Σε γενικές γραμμές και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να «προβληματίζεται» από την «ψυχολογική μπαριέρα» των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη», όπως συμπληρώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κατά 1,27% στις 1.420,24 μονάδες. Η διάσπαση των 1.424 μονάδων φέρνει προ των πυλών τις 1.414 μονάδες. Αν χαθεί και αυτό το επίπεδο τότε η αγορά θα βουλιάξει μέχρι τις 1.380 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, Έλληνες μικροεπενδυτές προσπαθούν να ρολάρουν τα συμβόλαια τους για την επόμενη λήξη αυτή του Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως η λήξη της τελευταίας σειράς συμβολαίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή.

Μεγαλύτερη ένταση πωλήσεων υπάρχει σήμερα στις τράπεζες καθώς και οι ευρωπαϊκές βουλιάζουν. Sell off σε Alpha Bank με απώλειες 3,55%, σε Πειραιώς στο -3,46%. Απώλειε 2,05% για ΕΥΡΩΒ στα 2,103 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -1,18%.

Ξεπούλημα σε ΔΕΗ (-2,64%), Metlen (-1,84%), MOH (-1,75%), με την τάση τους να γυρνάει σε πτωτική πλέον.

Βαριές απώλειες για Τιτάν στο -1,79% αλλά και σε ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, Cenergy, ΜΠΕΛΑ.

Γύρισαν άμεσα στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ που προσπαθούσαν να κρατήσουν, μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΝΕΡΓ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viva: Τι δρομολογεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου - Σε νέες αποτιμήσεις θα προχωρήσουν Χ. Καρώνης και JP Morgan 

Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου

Lamda Development - Ελληνικό: «Σαρώνουν» τα ακίνητα της Little Athens οι ξένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider