Χρηματιστήριο: Ποιοι και γιατί πάτησαν το κουμπί του «panic button» στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ποιοι και γιατί πάτησαν το κουμπί του «panic button» στις τράπεζες
Κάποιοι φρόντισαν να βουλιάξουν τις τράπεζες σε μια συνεδρίαση γεμάτη αισιοδοξία μετά το μεγάλο ντιλ ΤΕΡΝΑ-Masdar.

Το πόσο ρηχή και κρεμάμενη σε ανυπόστατες φήμες είναι η εγχώρια αγορά αποδείχθηκε και σήμερα, όταν με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών διύλισης για το 2023, χρηματιστηριακά λόμπι θέλησαν να τρομάξουν μερίδα επενδυτών αυτή τη φορά για τις τράπεζες.

Η διασπορά μιας ψευδής είδησης για σκέψεις επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών πήρε διαστάσεις, όταν πολλοί Έλληνες επενδυτές πάτησαν το «panic button» και τους ξένους και θεσμικούς να κερδίζουν για πολλοστή φορά καθώς σε μια ψευδή είδηση, αγόρασαν σε τιμές ευκαιρίας τράπεζες. Έλληνες πούλαγαν κατά βούληση και ξένοι φόρτωναν και άλλο τις θέσεις τους στις τράπεζες. Μερίδα χρηματιστών επέλεξε να φτιάξει ένα σενάριο να το πουλήσει κάποιοι να το «αγοράσουν» και να πουλήσουν και κάποιοι μεγάλοι παίκτες που δεν ασχολούνται με τα παράγωγα, να αγοράσουν χαρτιά με έκπτωση στις τιμές που ήθελαν. Κάποιοι που πούλαγαν μετά μανίας υπό το φόβο σε σκέφτηκαν μάλλον πως ένα τέτοιο μέτρο δε τόλμησε να το περάσει η Μελόνι στην Ιταλία, θα το πέρναγε η κύβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ;

Αυτό είναι το επίπεδο της εγχώριας αγοράς και με αυτό το πλαίσιο εποπτείας καλούνται να συμβιβαστούν όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτή, όπως φαίνεται. Μάλιστα, αυτό συνέβη όλως τυχαίως πριν το triple witching και την απόφαση της MSCI για ένταξη του ΧΑ σε «watch list» για αναβάθμιση, ενώ το σενάριο που έπλασαν κάποιοι αφορούσε μόνο τις τέσσερις συστημικές και όχι την Optima που άνευ «αέρα» έγραφε νέα υψηλά. Η ΕΚ δε θα πρέπει να προβληματίστει που market makers έριχναν ανοιχτές εντολές (ΕΤΕ από τα 8,03 πέρναγε άμεσα στα 7,97 για παράδειγμα) χειραγώγοντας την αγορά και γειώνοντας σε δευτερόλεπτα τις τραπεζικές μετοχές;

Η ταλαιπωρία της αγοράς στη βάση των παραπάνω αναμένεται να κρατήσει πιθανώς μέχρι και αύριο που υπάρχει η τριπλή λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές (21 Ιουνίου). Άλλωστε, η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making.

Βέβαια τίποτα από αυτά δεν ήταν ικανά να επισκιάσουν το μεγάλο ενεργειακό ντιλ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της θυγατρικής, Τέρνα Ενεργειακής στην τιμή των 20 ευρώ. Η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%. Αξίζει να σημειωθεί πως η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση (equity value) της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,4 δισ. ευρώ, και enterprise value στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης i) την επιλογή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για απόκτηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από την Τέρνα Ενεργειακή (non core assets - εκτός δηλαδή της βασικής γραμμής δραστηριοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου), ii) την επιλογή put option της Masdar σχετικά με πώληση του 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εννέα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας) και iii) την επιλογή call option για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3 GW pipeline της Τέρνα Ενεργειακής (μέρος του συνολικού pipeline των 6 GW σε υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Το ντιλ οδήγησε σε ισχυρή άνοδο της μετοχής της κατασκευαστικής στο 1,44% και τα 16,88 ευρώ, με τον τζίρο να αυξάνεται σημαντικά στα 18,35 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ενισχύθηκε κατά 0,89% στα 19,35 ευρώ με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 38,18 εκατ. ευρώ, χωρίς η μετοχή να αγγίζει τα 20 ευρώ. Η μετοχή κινήθηκε πέριξ των 19,35 ευρώ, με αρκετούς ικανοποιημένους επενδυτές να ρευστοποιούν τη θέση τους και να οδηγούνται προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και στις τράπεζες (παρά το ξεπούλημα κάποιων), τη ΔΕΗ και άλλους ομίλους.

Ο Γενικός Δείκτης στα διάφορα σενάρια που καλλιεργήθηκαν, υποχώρησε κατά 0,31% στις 1.421,71 μονάδες, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,22% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,16% στις 1.246,79 μονάδες, βλέποντας μέχρι και τις 1.224,56 μονάδες, προσεγγίζοντας έτσι το εκθετικό ΚΜΟ 100 στις 1.221 περίπου μονάδες.

Οι τράπεζες βούλιαξαν προτού κάπως μαζέψουν τις απώλειες με την Πειραιώς στο -1,8% και τα 3,499 ευρώ, την Alpha στο -1,55% την ΕΤΕ στο -1,34% και τη Eurobank να μαζεύει περισσότερο κλείνοντας με απώλειες 0,24% στα 2,082 ευρώ, τη στιγμή που πριν τις δημοπρασίες βρίσκονταν ανοδικά στα 2,10 ευρώ...

Η μετοχή της Optima ωστόσο που δεν έχει αεριτζήδες κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά στο 2,64% και τα 12,42 ευρώ.

Ισυρή άνοδο για ΔΕΗ στο 2,10%, Metlen 0,9%, Jumbo 1,75% και Titan στο 1,37%.

Ήπια ανοδικά ΕΕΕ, ΒΙΟ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Sell off σε ΜΟΗ (-3,36%) και ΕΛΠΕ (-2,87%) στα 24,72 και 7,95 ευρώ αντίστοιχα.

Εύρυτερα, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, «με τον Γενικό Δείκτη να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις σε «βαθιές» μετοχικές Αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης «περιγράφουν εύγλωττα» ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική «σκακιέρα», ο «νόμος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις «ανάσες» που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά... με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να «στραβώνει» σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το υπό τις 500 μονάδες... αλήστου μνήμης χαμηλό , με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του "χαρτοφυλακίου της Αγοράς" να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν «χρυσές ημέρες» (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και «στοιχήματα» για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII. Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες», όπως συμπληρώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Axia: Τι φέρνει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής

Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης και για τη χώρα το deal με Masdar - Ακόμη υψηλότερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider