Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 3% στις τιμές του αργού λόγω Γάζας και Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 3% στις τιμές του αργού λόγω Γάζας και Κίνας
Πτωτικά έκλεισε η τιμή του πετρελαίου ​​​​​​​την Δευτέρα καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης ειδικά από την Κίνα επιβαρύνουν την αγορά.

Πτωτικά έκλεισε η τιμή του πετρελαίου την Δευτέρα, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης ειδικά από την Κίνα επιβαρύνουν την αγορά.

Αποτέλεσμα ήταν τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου να υποχωρήσουν σχεδόν 3% στο κλείσιμο της Δευτέρας και να διαπραγματεύονται κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent βρέθηκε κάτω και από τα 78 δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου προειδοποίησε ότι αυτή μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία που θα τερματίσει τις μάχες και θα απελευθερώσει ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Οι τιμές για το αργό πετρέλαιο σχηματίστηκαν τη Δευτέρα ως εξής:

Συμβόλαιο West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου: 74,38 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 2,27 δολάρια ή 2,96%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 3,81%.

Συμβόλαιο Brent παραδόσεως Οκτωβρίου: 77,68 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 2,00 δολάρια ή 2,48%. Σε ετήσια βάση, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει σημειώσει κέρδη 0,86%.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ 75 και 80 δολαρίων ανά βαρέλι την τελευταία εβδομάδα, με την αγορά να βρίσκεται ανάμεσα στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προμήθειες και να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, και στα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης που οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Μεσοπρόθεσμα, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αδυναμία στην Ασία και τα πιο ήπια περιθώρια διύλισης, δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις τιμές του αργού προς το τέλος του έτους», έγραψε ο Brian Leisen, παγκόσμιος αναλυτής πετρελαίου στην RBC Capital Markets, στους πελάτες του σε σημείωμά του την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγιναν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ

Ο Ζελένσκι ζητά να του επιτραπεί να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο προειδοποιεί ότι δεν θα σταματήσει τις ροές μεταναστών προς την ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider