«Μαύρη» Δευτέρα για το πετρέλαιο - Χάνει τα 28 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη» Δευτέρα για το πετρέλαιο - Χάνει τα 28 δολάρια

Στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, υποχώρησε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, στον απόηχο της άρσης των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν στη Βιέννη το Σάββατο για να επικυρώσουν την άρση των κυρώσεων, μετά τη συμμόρφωση του Ιράν όσον αφορά στον πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από την Τεχεράνη, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Η επανεκκίνηση των ιρανικών εξαγωγών συμπίπτουν με μια πολύ κακή συγκυρία», εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays. Η υπερπροσφορά πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, έχουν οδηγήσει την τιμή του σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα –κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι.

Οι αναλυτές, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τη νέα συμπίεση των τιμών τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας την πτώση κάτω από τα 28 δολάρια ως μια σπασμωδική κίνηση, καθώς εκτιμούν ότι η φιλοδοξία του Ιράν για αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια δεν είναι ρεαλιστική.

Η Τεχεράνη θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επαναφέρει το δίκτυο των εξαγωγών της, μετά από τις πολυετείς κυρώσεις που είχε υποστεί, συνεπώς η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου δεν αναμένεται να είναι άμεση, τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον βαθμό, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider