Κάτω από τα 28 δολάρια ολισθαίνει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από τα 28 δολάρια ολισθαίνει το πετρέλαιο

«Βαρέλι δίχως πάτο» παραμένει η τιμή του πετρελαίου, υποχωρώντας κάτω από τα 28 δολάρια την Πέμπτη, ενώ οδεύει ολοταχώς προς τα χαμηλά 12 ετών και –γιατί όχι– τα 20 δολάρια/βαρέλι, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στις 13.20 (ώρα Ελλάδος), το Βrent κατέγραφε πτώση 0,79%, αγγίζοντας τα 27,60 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας την αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να καταγράφουν πρωτοφανείς απώλειες από την αρχή του έτους.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει επιφυλακτικό (bearish), καθώς οι εξορύξεις αργού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό 1-2 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την κατακρήμνιση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς το πλεόνασμα πετρελαίου.

Περαιτέρω πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου μετά την επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου ως αποτέλεσμα της άρσης των κυρώσεων από τον ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με τη σχέση ζήτησης και υπερπροσφοράς», σχολιάζει στο Reuters ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος της ABN Amro σε θέματα ενέργειας. Όπως εξηγεί, η εξασθένηση της ζήτησης στη Μέση Ανατολή μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ρευστοποιήσεις και, ως εκ τούτου, δύσκολα θα μπορέσει να ανακοπεί η ολίσθηση του πετρελαίου προς τα 20 δολάρια/βαρέλι.

«Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου αποδυναμώνουν τη ζήτηση», εξηγεί η HSBC. Την ίδια ώρα, η Βενεζουέλα έχει ζητήσει από τον OPEC τη σύγκληση διάσκεψης των μελών προκειμένου να συζητηθούν βήματα για στήριξη της τιμής του πετρελαίου. Το περιθώριο ελιγμών, ωστόσο, είναι μικρό, καθώς ήδη η Σαουδική Αραβία –που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός– έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider