Διαπραγμάτευση με τον OPEC ζητά η Ρωσία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαπραγμάτευση με τον OPEC ζητά η Ρωσία

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου αγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, χώρες, μέλη και μη, του ΟΠΕΚ αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Transneft, Nikolai Tokarev, Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η δήλωση αυτή οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου περισσότερο από 5% χθες, καθώς αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για πιθανή συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εκτός ΟΠΕΚ και του καρτέλ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερκορεσμός της αγοράς.

Βέβαια, ο δρόμος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τη μείωση της παραγωγής από τους Ρώσους είναι μακρύς, αφού πολλοί ρώσοι παραγωγοί υποστηρίζουν πως η μείωση της παραγωγής είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου της αγοράς.

Επιπλέον, ο Tokarev ανέφερε πως στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Μόσχα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου είχαν αγγίξει τα 115 δολάρια στα μέσα του 2014 και τώρα κινούνται γύρω στα 30-31 δολάρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους προϋπολογισμούς αρκετών χωρών –μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ ζητούν συντονισμένες μειώσεις παραγωγής για να ενισχυθούν οι τιμές και πιέζουν τη Ρωσία να πράξει αυτό που της αναλογεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider