Στα 34 δολάρια το πετρέλαιο με... βάρκα την ελπίδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 34 δολάρια το πετρέλαιο με... βάρκα την ελπίδα

Ξεπέρασε τα 34 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας για επανέναρξη του διαλόγου με του παραγωγούς του OPEC.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Alexander Novak χαρακτήρισε «εύλογο» να ξεκινήσει ένας διάλογος με άξονα τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, την ώρα που ο OPEC σκοπεύει να συγκαλέσει σύσκεψη των μελών του τον επόμενο μήνα. Μερικά από τα φτωχότερα μέλη του απευθύνουν έκκληση αγωνίας ήδη από την περασμένη άνοιξη για έλεγχο της παραγωγής προκειμένου να περισωθεί η τιμή του πετρελαίου.

Λίγο πριν τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 34,75 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 5%. «Το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου συζητούν μια τέτοια προοπτική αντιστρέφει το αρνητικό κλίμα», εξηγεί ο Michael Hewson από την CMC Markets.

Στο γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί, απεικονίζεται το άλμα που κατέγραψε το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις της Ρωσίας για επανέναρξη του διαλόγου με τον OPEC

Την ίδια ώρα, ο Aabed A. Al-Saadoun, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου και Εξορύξεων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε επίσης την Πέμπτη από το Τόκιο ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OPEC, η παγκόσμια πλεονάζουσα προσφορά κυμαίνεται στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποκατασταθεί η ισορροπία», δήλωσε ο Al-Saadoun. «Νιώθουμε ότι η αγορά θα αρχίσει να ξαναβρίσκει τις ισορροπίες εντός του 2016 και η ζήτηση στον κλάδο ενέργειας γενικά θα συνεχίσει να αυξάνεται».

«Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η πρώτη υποχώρηση που γίνεται στον πετρελαϊκό πόλεμο», σχολιάζει στο Bloomberg ο Phil Flynn από την Price Futures Group στο Σικάγο. «Με δεδομένη τη δραστική μείωση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και το πάγωμα των έργων στον κλάδο της ενέργειας, μια μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 5% θα μπορούσε να επαναφέρει τις ισορροπίες», εκτιμά.

Ήδη, από την αρχή του έτους το πετρέλαιο έχει χάσει 6% της αξίας του, καθώς η μεταβλητότητα στην αγορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδίως μετά την άρση του εμπάργκο στο Ιράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider