Υπό πίεση ξανά το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό πίεση ξανά το πετρέλαιο

Νέες πιέσεις δέχεται η τιμή του πετρελαίου στην έναρξη της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και την κάμψη των προσδοκιών για συντονισμένη δράση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών για περιορισμό της προσφοράς.

Στις 12.20 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αργού κατέγραφε πτώση 1,75% στα 33,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρούσε κατά 0,32% στα 35,67 δολάρια/βαρέλι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε εν μέσω προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για στήριξη των τιμών, ωστόσο, προς το τέλος της εβδομάδας οι προσδοκίες εξανεμίστηκαν μετά τις αποθαρρυντικές δηλώσεις των στελεχών του OPEC.

Το «τελειωτικό χτύπημα» ήρθε από την πλευρά του Ιράν, όταν δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μείωσης στην παραγωγή, τουλάχιστον όχι προτού οι ημερήσιες εξαγωγές του αυξηθούν στα 1,5 εκατ. βαρέλια, από 1,1 εκατ. που είναι σήμερα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες μειωμένων τιμών, το κυριότερο πρόβλημα είναι η αύξηση της παραγωγής, και όχι η ζήτηση», σχολιάζει στο MarketWatch ο αναλυτής εμπορευμάτων της OCBC, Barnabas Gan.

Παράλληλα, η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έχει συμπαρασύρει μεγάλο αριθμό πετρελαϊκών εταιρειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των The Wall Street Journal και Tortoise Capital Advisors, 17 εταιρείες εκμετάλλευσης και εξόρυξης πετρελαίου έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπή 30% στον κεφαλαιουχικό προϋπολογισμό τους το 2016, σε σύγκριση με το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider