Χρηματιστήριο: Το νήμα από το «κραχ» του Οκτωβρίου πιάνει ο Νοέμβριος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το νήμα από το «κραχ» του Οκτωβρίου πιάνει ο Νοέμβριος
Ο Οκτώβριος άφησε πίσω του ένα καταστροφικό τοπίο στο Χρηματιστήριο, με τους δείκτες να έχουν πάρει μια επικίνδυνη φορά, απειλώντας νέες κρίσιμες ζώνες στήριξης.

Στην αρνητική τροχιά του Οκτωβρίου αναμένεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Νοέμβριο, σε έναν μήνα που προδιαγράφεται δυσοίωνος για την αγορά η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στο «σπιράλ» της αβεβαιότητας και των αρνητικών δεδομένων σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Οκτώβριος άφησε πίσω του ένα καταστροφικό τοπίο στο Χρηματιστήριο, με τους δείκτες να έχουν πάρει μια επικίνδυνη φορά, απειλώντας νέες κρίσιμες ζώνες στήριξης. Η αγορά εδώ και δύο μήνες προβαίνει σε μια σταδιακή προεξόφληση των αρνητικών εξελίξεων, εστιάζοντας στην πορεία της πανδημίας και στη γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μη λειτουργώντας ωστόσο ανάλογα σε θετικά σημεία και στις ανοδικές τάσεις των διεθνών αγορών. Εκτός αυτού το επόμενο διάστημα θα χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα καθώς στα ήδη υπάρχοντα ανοιχτά ζητήματα (εξελιξη πανδημίας/περιοριστικά μέτρα, τραπεζικός κλάδος) θα έρθει να προστεθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής αναφέρει στο insider.gr πως «τα αρνητικά σενάρια εδώ και πάνω από ένα μήνα είναι περισσότερα από τα θετικά, με το αρχικό monentum να επιβαρύνεται σημαντικά, εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας και των σοβαρότατων ζητημάτων που δημιουργεί αυτή».

Παράλληλα εκτιμά πως είμαστε μπροστά σε μια νέα πτωτική τάση, με την ορατότητα να είναι πολύ χαμηλή, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα όποια σενάρια επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πιέσουν εκ νέου τα εταιρικά αποτελέσματα -κάτι που είδαμε και στο πρώτο lockdown-, με την αγορά να έχει αποτιμήσει ένα μέρος αυτών, από το «κραχ» του Οκτωβρίου. Τεχνικά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει κρίσιμα στηρίγματα, θα δοκιμαστεί η ζώνη στήριξης των 520-530 μονάδων, με τη διάσπαση αυτής να οδηγεί χαμηλότερα κάτω από τις 500 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 580 μονάδες. Παράλληλα, το ότι το τελευταίο εβδομαδιαίο «κραχ» (6,99%) συνοδεύτηκε από έναν ιδιαίτερα υψηλό τζίρο θα δυσκολέψει ιδιαίτερα μια ανοδική διάσπαση των 580 μονάδων.

Από την άλλη σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, δεν υφίσταται κάποια σημαντική στήριξη πέρα από εκείνη των 200 μονάδων με ένα reverse split. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 73,33%, φτάνοντας στις 236,10 μονάδες, ως απόρροια «του βάθους της κρίσης, της κακής εικόνας που παρουσιάζουν οι τράπεζες και του όγκου των NPLs που αναμένεται να αυξηθεί ξανά, πλήττοντας την κερδοφορία τους» όπως σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας πως «το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες - που προήλθε από την Τράπεζα Πειραιώς - προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο δείκτη, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών να οδεύουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Ήδη η αγορά δείχνει να προεξοφλεί την ετυμηγορία του SSM για την μη πληρωμή τοις μετρητοίς των δύο κουπονιών από την Τράπεζα Πειραιώς προς το ΤΧΣ και τη μετατροπή των CoCos (165 εκατ. ευρώ), σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές της τράπεζας, ενώ το τι θα επακολουθήσει θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο. Εξάλλου ο Οκτώβριος αποτύπωσε πλήρως το τοπίο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες, που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των πωλητών, αφήνοντά τες ξεκρέμαστες χωρίς στηρίγματα με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 17%, «βλέποντας» το χαμηλό των 0,82 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς 38,5% στα 0,52 ευρώ που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, της Eurobank 24,5% στα 0,28 ευρώ και της Alpha Bank 16,4%, στα 0,43 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάσπαση των 1.315 μονάδων που αποτελεί μια κρίσιμη στήριξη, στην οποία θα δοθεί «μάχη» θα οδηγήσει στα χαμηλά των 1.135 μονάδων, με την ανάκτηση της πρώτης ζώνης στήριξης να εντοπίζεται στις 1.368 μονάδες. Ο δείκτης αδυνατεί να διαφύγει πάνω από τις 1.400 μονάδες, ενώ τον Οκτώβριο χάθηκαν σημαντικά στηρίγματα στις 1.424 και 1.411 μονάδες με τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες να μεταφέρονται σε «αμυντικές» και κυκλικές μετοχές με χαμηλό ρίσκο. Σε θετικό πρωταγωνιστή για τον μήνα Οκτώβριο αναδεικνύεται ο όμιλος Βιοχάλκο που κατέγραψε άνοδο 12% στα 2,80 ευρώ, με ζητούμενο πλέον την υπέρβαση των 3 ευρώ, κάτι που επιχειρήθηκε την Παρασκευή όταν η μετοχή κατέγραψε άνοδο 10,95% στο υψηλό των 3,04 ευρώ, και στήριξη στα 2,50 ευρώ.

Από τις απώλειες του Οκτώβρη «διασώθηκαν» οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,3%) στα 9,38 ευρώ, και της Τέρνα Ενεργειακής (+0,4%) στα 11,44 ευρώ καθώς υπήρξε επιλεκτικότητα και συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε τίτλους και κλάδους που μπορούν να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο ένος νέου γύρου περιοριστικών μέτρων. Η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει ανοδική τάση από τον Σεπτέμβριο περνώντας στα 9 ευρώ και αγγίζοντας και τα 10,03 ευρώ, με πρώτη αντίσταση τα 9,90 ευρώ και στήριξη στα 8,90 ευρώ. Από την άλλη στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται πλησίον των 12,08 ευρώ με την μετοχή να παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 10,82-11 ευρώ. Στον Mid Cap ηγήθηκε ο Άβαξ καταγράφοντας άνοδο 24,2% στα 0,51 ευρώ από τα 0,41 ευρώ μετά την ανάληψη του έργου της κατασκευής του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Η μετοχή «βλέπει» τα 0,54 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,61 ευρώ, και στήριξη στα 0,40 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider