Τα ελληνικά μυαλά έφεραν την Tesla στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ελληνικά μυαλά έφεραν την Tesla στην Ελλάδα

Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε επίσημα η δημιουργία ενός παραρτήματος της Tesla στη χώρα μας, με τη δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. της ίδρυσης μιας Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε., που ως διαχειριστής της ορίστηκε ο Στέφαν Βέρκμαν, οικονομικός διευθυντής της Tesla Ευρώπης με έδρα την Ολλανδία.

Επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία δεν έχει υπάρξει σχετικά με το αντικείμενο του παραρτήματος στη χώρα μας, ωστόσο η Tesla κατασκευάζει εκτός από τα γνωστά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες, αυτοματισμούς και ηλεκτρικούς κινητήρες, ενώ o ιδρυτής της ασχολείται με το διαστημικό πρόγραμμα Space X και με το «μαγνητικό τραίνο» Hyperloop. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ελληνικό παράρτημα θα αποτελέσει κέντρο έρευνας το οποίο θα συνεργάζεται στενά και άμεσα με την μητρική αμερικανική εταιρεία.

Η ίδρυση της TESLA GREECE, όπως είναι ο διακριτικός της τίτλος, δεν ήρθε ως κεραυνός αν αιθρία. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, ο ευφυής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας Έλον Μασκ αναζητούσε μια έδρα για ένα νέο κέντρο έρευνας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεταξύ των χωρών που είχε εστιάσει, ήταν η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία, στην οποία μάλιστα είχε και επαφές με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτό ωστόσο που βάρυνε τελικά στην απόφαση του Μασκ για να δημιουργήσει την εταιρεία αυτή στην Ελλάδα, ήταν οι Έλληνες που εργάζονται ήδη σε αυτήν και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που διαθέτουν. Επικεφαλής της σχεδίασης των ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla είναι από το 2012 ο Έλληνας Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο οποίος ήταν το ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας «Προμηθέας» του Ε.Μ.Π. Η ομάδα αυτή κατασκευάζει εδώ και χρόνια πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα, με τελευταίο τον «Πυρφόρο», που συμμετέχουν και διακρίνονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς οικονομίας.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Έλληνας αρχιμηχανικός της Tesla σε παλιότερη συνέντευξή του, το υψηλό επίπεδο σπουδών του Πολυτεχνείου και τα ειδικά ερευνητικά προγράμματα πάνω στους ηλεκτρικούς κινητήρες και τους αυτοματισμούς, έχουν καταστήσει τους Έλληνες μηχανολόγους ιδιαίτερα θελκτικούς για τις αμερικανικές εταιρείες και φυσικά για την Tesla. Έτσι, εκτός από τον ίδιο, στην Tesla εργάζονται δύο ακόμα Έλληνες μηχανολόγοι, οι Κωνσταντίνος Μπούρχας και Βασίλης Παπανικολάου στη σχεδίαση ηλεκτρικών κινητήρων.

Αυτό λοιπόν που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο Έλον Μασκ στη χώρα μας δεν είναι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η κατασκευή αυτοκινήτων αλλά η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και σχεδιασμού καινοτόμων εφαρμογών, εκμεταλλευόμενος το υψηλό επίπεδο σπουδών και τη διαθεσιμότητα εξαιρετικά ευφυών και καταρτισμένων μηχανολόγων στη χώρα μας. Παρότι η εταιρεία θα είναι αρχικά μικρή, με ένα ερευνητικό σχήμα περίπου 10 ατόμων, η παρουσία της και μόνο στη χώρα μας αποτελεί ένα τεράστιο επιχειρηματικό γεγονός. Το μήνυμα που στέλνει η επιλογή της Tesla στο παγκόσμιο στερέωμα είναι πως η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να υποστηρίζει κάθε ερευνητικό έργο υψηλής τεχνολογίας, ενώ, ταυτόχρονα, είναι μια χώρα με εξαιρετικό περιβάλλον, κομβική θέση και ταυτόχρονα μέλος της Ε.Ε., κάτι που εξασφαλίζει την εύρυθμη επικοινωνία και ανταλλαγή με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κέντρα της Tesla, σε Ολλανδία και Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider