Ποιο (πρακτικό) πρόβλημα δημιουργεί στις Ευρωεκλογές το αδιέξοδο στο Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο (πρακτικό) πρόβλημα δημιουργεί στις Ευρωεκλογές το αδιέξοδο στο Brexit
Η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωεκλογές δημιουργεί μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που προκαλούν αβεβαιότητα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, απροσδόκητα, είναι το λιγότερο που ανησυχεί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Κόμμα του Brexit» είναι μόνο ένας από τους 73 Βρετανούς βουλευτές που θα πάρουν κάποια θέση στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, εκτός εάν η κυβέρνησή τους κατορθώσει να πετύχει έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για το Brexit, μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ενώ το Κόμμα του Brexit του Φάρατζ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι πιθανό να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα μεγάλο μπλοκ της βρετανικής ομάδας των Ευρωσκεπτικιστών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το Κοινοβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια «απειλή» που δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί εμφανίζονται γενικά σε αυτές τις εκλογές.

Αρχικά, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις εκλογές του Μαΐου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταργεί αυτόματα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης - και εξισορρόπησης - του θεσμού, το οποίο είχε θεσπισθεί για να ισχύσει μετά την αναχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 και να κατανείμει τις 27 έδρες που ανήκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 14 υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη.

Τώρα, αυτά τα σχέδια μπαίνουν σε αναμονή. Οι υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφήνουν το περιθώριο σε κάθε μία από τις 14 χώρες να αποφασίσει το πώς θα χειριστεί το πρόβλημα αυτό. Μερικοί αναμένεται να εκλέξουν όλους τους μελλοντικούς ευρωβουλευτές τον Μάιο και στη συνέχεια να περιμένουν έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει για να πάρουν τις θέσεις τους αυτοί που θα βρεθούν σε αναμονή. Άλλοι θα μπορούσαν να διεξάγουν μίνι εκλογές μόνο όταν -και αν- το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει τελικά.

«Θα γίνει το Κοινοβούλιο ... ένας περιστερώνας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γκάι Βέρχοφσταντ, επικεφαλής του φιλελεύθερου μπλοκ του θεσμού. «Με βρετανικά μέλη που πετούν μέσα κι έξω και τα μέλη τουλάχιστον 14 άλλων χωρών να περιμένουν σαν... αλλαγή στους πάγκους».

«Ο Μπάνκσι ... ζωγράφισε ήδη το Γουέστμίνιστερ ως έναν οίκο γεμάτο από πιθήκους», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε να εμπνευστεί για να ζωγραφίσει αυτό το μπλε ημικύκλιο εδώ στο Στρασβούργο γεμάτο με περιστέρια» τόνισε.

Πιθανώς πιο ενοχλητικό είναι το προσωρινό καθεστώς των εισερχόμενων Βρετανών, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία εξουσίας μεταξύ των κυριότερων πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο ξοδεύει τους πρώτους μήνες που ακολουθούν τις εκλογές, σχηματίζοντας τους συνασπισμούς που θα επιβεβαιώσουν το φθινόπωρο το νέο πλάνο των Ευρωπαίων Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής. Επίσης, επιλέγουν τους ισχυρούς εισηγητές και τους προέδρους των επιτροπών που θα ηγηθούν στις συζητήσεις για την πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με το Brexit να καθυστερεί μέχρι τον Οκτώβριο (τουλάχιστον), οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μέρος του Κοινοβουλίου ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που ουσιαστικά καθορίζονται οι ισορροπίες μέσα στο κοινοβούλιο.

«Οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε ολόκληρο το “παιχνίδι των θρόνων”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άγκατα Κοστίνκα-Τζακουμπόουσκα, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο προβληματισμού για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεταρρυθμίσεων. «Αυτές οι εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχουν, θα φέρουν ένα συγκεκριμένο χάος στην εσωτερική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αναμένεται να λάβει 20 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, μεγεθύνοντας συνεπώς την κρίση του Σοσιαλιστικού Συνασπισμού του Κοινοβουλίου, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας του θεσμού μετά το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Οι Βρετανοί βουλευτές και οι... μουσικές καρέκλες

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι - που αναμένεται να λάβει μόλις 12 έδρες - ήταν κάποτε μέλος του ΕΛΚ, αλλά τώρα βρίσκεται στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές παράλληλα με το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας.

Η παρουσία του στην αίθουσα - μαζί με τους 12 βουλευτές του κόμματος του Brexit και τις εννέα έδρες του αντίπαλου του, του UKIP - θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του ιταλικού ακροδεξιού ηγέτη Ματέο Σαλβίνι για την ενοποίηση των ευρωσκεπτικιστών του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό της υπόθεσης.

Για εκείνους που κινούν τα νήματα εξουσίας του Κοινοβουλίου, η βρετανική παρουσία - και η αβεβαιότητα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει τελικά - δημιουργεί ένα δίλημμα.

Συμπεριλαμβάνουν τη βρετανική παρουσία στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους επικεφαλής των επιτροπών και τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - επιτρέποντας κατ 'ουσίαν στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει λόγο στις πολιτικές των επόμενων χρόνων των Βρυξελλών;

Ή διαπραγματεύονται με την υπόθεση ότι οι Βρετανοί βουλευτές του ΕΚ θα φύγουν μέχρι το τέλος του μήνα; Τότε τι θα συμβεί εάν η Βρετανία αποφασίσει να ανακαλέσει το άρθρο 50, ακυρώνοντας το Brexit; Θα πρέπει οι βουλευτές από μία από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ να μην συμπεριληφθούν στις προεδρίες των επιτροπών και στις θέσεις των εισηγητών για τα επόμενα πέντε χρόνια;

«Φέρνει τις μεμονωμένες πολιτικές ομάδες σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε ο Κοστίνκα-Τζακουμπόουσκα, «επειδή είναι δύσκολο γι' αυτούς να σκεφτούν στρατηγικά, μακροπρόθεσμα».

Τελικά, το Κοινοβούλιο μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να διαπραγματευτεί τις θέσεις με την προσδοκία ότι θα ανακατανεμηθούν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλεψη για προσωρινούς βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ένας υπάλληλος του Κοινοβουλίου στο Politico. «Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί όλα τα δικαιώματα, τα προνόμια, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του και το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές του, μέχρι την ημέρα που θα φύγει από το μπλοκ».

Σύμφωνα με τον κανονισμό διαδικασίας του Κοινοβουλίου (για την ακρίβεια ο κανόνας 199), «εάν η αλλαγή πολιτικής ομάδας ενός βουλευτή έχει ως αποτέλεσμα να διαταράξει τη δίκαιη εκπροσώπηση των πολιτικών απόψεων σε μια επιτροπή, οι προτάσεις για τη σύνθεση αυτής της επιτροπής υποβάλλονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων.»

Αυτή είναι η διαδικασία που θα εφαρμοστεί εάν και όταν αποχωρήσουν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές από το ΕΚ: Για παράδειγμα, αν το Ηνωμένο Βασίλειο φέρει στην Ευρωβουλή ένα μεγάλο μπλοκ ευρωσκεπτικιστών του κόμματος του Brexit, τότε η ομάδα των 27 βουλευτών που θα αντικαταστήσει τους Βρετανούς θα κυριαρχείται από φεντεραλιστές, ενώ το προσωπικό σε ορισμένες επιτροπές - ίσως ακόμη και οι προεδρίες - ίσως χρειαστεί να αλλάξουν χέρια μεσοπρόθεσμα.

Το παιχνίδι των μουσικών καρέκλων του Κοινοβουλίου δηλαδή θα είναι ακόμη πιο αστείο από το αναμενόμενο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider