Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Κλειστά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Κλειστά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες
Ο Αναπτυξιακός Νόμος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων που τα συνδικάτα θεωρούν πως «χτυπά» τόσο τις συλλογικές συμβάσεις, όσο και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, ενώ δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ, της ΠΝΟ και της ΟΤΟΕ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργια ενάντια στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων που τα συνδικάτα θεωρούν πως «χτυπά» τόσο τις συλλογικές συμβάσεις, όσο και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι συγκεντρώσεις

Δυο συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους απεργούς σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10:30 το πρωί.

Στις 11 καλεί από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέχεια της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να προκηρύξει και αυτή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου».

Επιπλέον, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία για σήμερα.

Σχολεία

Κοινή διακήρυξη των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) για την απεργιακή κινητοποίηση

Οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) υπογραμμίζουν ότι δίνουν τα τελευταία χρόνια κοινό αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εργαζομένων, ενώ σημειώνουν ότι τα συνδικάτα της εκπαίδευσης απεργούν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, «κόντρα στο "μίνι συνδικαλιστικό" σχέδιο νόμου, που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων».

Όπως επισημαίνουν, «το εκπαιδευτικό κίνημα της χώρας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων, παλεύοντας για την προστασία των δημόσιων αγαθών, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ένα καλύτερο μέλλον».

Τράπεζες (ΟΤΟΕ)

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

- Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

- Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

Τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης, που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider