Χάνει τη λάμψη του το bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνει τη λάμψη του το bitcoin

«Ξεθωριάζει» η λάμψη του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Σύμφωνα με τους Financial Times, η τιμή του ψηφιακού νομίσματος έχει οδηγηθεί σε ελεύθερη πτώση, μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας ανταλλαγών Bitfinex στο Χονγκ Κονγκ πως κλάπηκαν σχεδόν… 120.000 μονάδες (συγκεκριμένα 119.756 μονάδες) bitcoin αξίας περίπου 72 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας που έγινε ποτέ σε ένα τέτοιο ανταλλακτήριο, ενώ η Bitfinex είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια για το bitcoin.

Ο όγκος που εκλάπη αντιστοιχεί στο 0,75% περίπου όλων των bitcoin που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η κλοπή έγινε εκ των έσω ή εάν χάκερς κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα από έξω. Ωστόσο, η Bitfinex ανέστειλε τις συναλλαγές μόλις ανακάλυψε την παραβίαση, ενώ ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι διερευνά το συμβάν και ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την κλοπή – μαμούθ, η τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει σχεδόν 20%, από τα 604 δολάρια στα 482 δολάρια, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο μηνών.

«Ερευνούμε το συμβάν για να αντιληφθούμε τι πραγματικά συνέβη, ωστόσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως τα bitcoins αρκετών πελατών μας έχουν κλαπεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Bitfinex.

Η κλοπή σημειώθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας που διαθέτουν όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτά.

«Έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια και περιορισμοί, αναφορικά με το μέγεθος των bitcoins που μπορούν να αποσυρθούν από την πλατφόρμα. Ακόμη ερευνούμε το πώς μπορεί να παραβιάστηκαν αυτά τα όρια», σχολιάζει ο Zane Tackett, διευθυντικό στέλεχος της Bitfinex.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων παραδέχονται πως θα πληγεί η εμπιστοσύνη προς το bitcoin, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως ήρθε και η μεγάλη καταστροφή. «Η εμπιστοσύνη προς το ψηφιακό νόμισμα θα πληγεί, αλλά όσοι ασχολούνται με το bitcoin συνεχίζουν το trading», επισημαίνει ο Arthur Hayes, ιδρυτής της BitMEX, εταιρεία η οποία προσφέρει παράγωγα του bitcoin.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider