Στενεύει ο κλοιός γύρω από το κέντρο του Κιέβου - Σφοδρές μάχες και νέες απειλές Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενεύει ο κλοιός γύρω από το κέντρο του Κιέβου - Σφοδρές μάχες και νέες απειλές Πούτιν
«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Τελευταία ενημέρωση 22:36

Στενεύει συνεχώς ο κλοιός στο Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, υπό το βάρος των κυρώσεων χρησιμοποιώντας πολύ βαρύ οπλισμό.

«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε αμερικανικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου. Σύμφωνα και με τελευταία ενημέρωση από το Reuters, δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Εξάλλου, νέες εκρήξεις και σειρήνες πολέμου ήχησαν λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδος στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης τον Τζόνσον για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου που αποστέλλεται στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερη μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες».

Ο Τζόνσον καταδίκασε τις «βάρβαρες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές» εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

Ευθείες απειλές Πούτιν σε όσες χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Τελευταία πράξη του δράματος οι νέες ευθείες απειλές Πούτιν. Συγκεκριμένα, τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία φαίνεται να βάζει ευθέως στο στόχαστρο ο Ρώσος πρόεδρος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση

Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) σήμερα το πρωί, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκο.

«Το Χαρκίβ υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (...) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας οι πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην Ζαπορίζια
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Ωστόσο, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Από την πλευρά του, ο Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, ανέφερε πως συγκρούσεις μαίνονταν γύρω από την Μαριούπολη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν ή έχασαν έδαφος ούτε ανέφερε αν υπήρχαν απώλειες.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα, μετά την καταστροφή των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk M-1, S-300 καθώς και την κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών.

Σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι επίσης έχουν εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ο Κονατσένκοφ ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει κατά ακόμα 19 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider