Μέχρι 9 Δεκεμβρίου οι οικοδομικές άδειες για τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου οικόπεδα αλλά με… διευκολύνσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέχρι 9 Δεκεμβρίου οι οικοδομικές άδειες για τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου οικόπεδα αλλά με… διευκολύνσεις
Γιατί δεν θα δοθεί παράταση για τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου. Τι λέει το αρμόδιο υπουργείο.

Προθεσμία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα έχουν (τελικά) οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων προκειμένου να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με πηγές του Insider.gr, παρά το γεγονός ότι τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΝ όσο και από την πλευρά φορέων και πολιτών ασκήθηκαν πιέσεις για παράταση της προθεσμίας κατά τουλάχιστον μία διετία, η κυβέρνηση επιμένει στην τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας το Δεκέμβριο αλλά με κάποιες διευκολύνσεις. Αυτές θα αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των μικρών οικοπέδων να κατοχυρώσουν δικαίωμα χρήσης των παρεκκλίσεων με πιο απλοποιημένες διαδικασίες δηλαδή λιγότερα δικαιολογητικά.

Η μη αναγκαιότητα υποβολής πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως εκτιμούν πηγές, θα λύσει τα χέρια χιλιάδων ιδιοκτητών οι οποίοι διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα αλλά δεν έχουν προλάβει να βγάλουν οικοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4759/2020 οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση είχαν τροποποιηθεί και είχαν καταργηθεί οι παρεκκλίσεις που επέτρεπαν οικοδόμηση σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, δίνοντας ωστόσο χρονικό περιθώριο για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στα μικρότερα.

Αρχικά ο νόμος προέβλεπε περιθώριο εντός έτους στις μικρές ιδιοκτησίες, άλλα ύστερα από τις έντονες πολιτικές πιέσεις δόθηκε περιθώριο ενός ακόμη έτους, δηλαδή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Πλέον, μετά το πέρας της 9ης Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων (750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια και θα πρέπει, προκειμένου να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Γιατί δεν θα δοθεί παράταση-Τι λέει το αρμόδιο υπουργείο

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, το ζήτημα είναι πολιτικό. Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε ημερίδα στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής πρόθεση να δώσει παράταση.

«Το ζήτημα αυτό εξετάζεται, κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ζητείται η παράταση, πράγματι υπήρχε ένα διάστημα που είχε να κάνει με μια υπολειτουργία των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης). Αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα έχουμε καταγράψει και μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα παρθεί η πολιτική απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση. Μέχρι σήμερα η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση», ανέφερε σχετικά.

Αντιδράσεις από τους φορείς

Πάντως, το θέμα της παράτασης προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό και πολίτες αλλά και φορείς όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο σε ψήφισμά του αναφέρει ότι:
«Με τον Ν.4759/2020, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων. Δόθηκε μεταβατική περίοδος 2 ετών για την ισχύ των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση για μικρά οικόπεδα. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων.

Επομένως, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν, μόνον όσοι ιδιοκτήτες εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν τη λήξη της προθεσμίας και για όσο διάστημα ισχύει η οικοδομική τους άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι με την λήξη της παραπάνω ημερομηνίας, όλες σχεδόν οι ιδιοκτησίες με επιφάνεια μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησης και άρα θα απαξιωθούν πλήρως.

Μέσα σε ένα περιβάλλον με τις γνωστές υγειονομικές συνέπειες των προηγούμενων μηνών και την γενικότερη οικονομική αστάθεια που συνδυάζεται με την εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους και την ενεργειακής κρίσης, είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ιδιοκτησιών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Η Πολιτεία οφείλει σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διαφυλάξει το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας των πολιτών.

Η νομοθετική λύση για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των πολεοδομικών μελετών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κων/νος Δοξιάδης», σύμφωνα με όσα δεσμευτικά ισχύουν για να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μεταβατική λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτησίες, ενόψει της πλήρους απαγόρευσης δόμησης στα λεγόμενα μικρά οικόπεδα, στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την χορήγηση παράτασης στην έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση μικρά οικόπεδα – εκτός σχεδίου για τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράταση ζωής για τα δασικά αυθαίρετα

Ταγαράς: Διάλογος για τα αυθαίρετα που πρέπει να κατεδαφιστούν

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider