Στην πολιτική της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η κλιματική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ενεργειακή μετάβαση είναι θέμα επενδύσεων. Όπως τόνισε, η ενεργειακή κρίση απασχολεί τη Μεσόγειο και ασκεί πιέσεις στην ενεργειακή μετάβαση καθώς απαιτεί δύο πράγματα, μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος και ταχύτητα.
«Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πως θα δαπανούμε τα χρήματα, να πάρουμε αποφάσεις σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνολογία», επεσήμανε αναφέροντας ότι θα πρέπει να εξετάζουμε πως κινείται και η διεθνής αγορά καθώς στο μεσοδιάστημα, η ενεργειακή κρίση μπορεί να διακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια όπως συνέβη πέρυσι.
«Η Ελλάδα πάει πιο γρήγορα. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχιστεί. Η μετάβαση έχει οικονομικό νόημα», είπε ενώ ανέλυσε και το μοντέλο της ηλεκτρικής αγοράς εκτιμώντας ότι αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει καθώς αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, θέλει χρήμα και χρόνο ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές δομές και συμφέροντα που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ.
«Δεν βλέπω αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να ζήσουμε με ό,τι έχουμε και να προσαρμοστούμε», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ως προς την ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη εδώ, εάν δείτε τις πραγματικές τιμές. Οι τιμές του αερίου είναι διπλάσιες σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο και νομίζουμε ότι αυτό είναι νορμάλ αλλά δεν είναι», τόνισε.
Ο κ.Σκυλακάκης επεσήμανε ότι βασικοί πυλώνες στον ενεργειακό τομέα είναι οι ΑΠΕ, οι οποίες ενσωματώνουν την καινοτομία και οικονομίες κλίμακος και οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας εν γένει (υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση κλπ).
Στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγική προωθούνται και αλλαγές στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Όπως εξήγησε ο υπουργός, στην Ελλάδα, διαφορετικά μέρη έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μια περιοχή μπορεί να καταναλώνει μια μονάδα για θέρμανση και μια άλλη 16, όπως εξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αλλαγές όπου στα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης θα ενσωματωθούν και οι νέες τεχνολογίες.
Η πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας
Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί άλλη μία πρόκληση καθώς η περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού είναι τμηματοποιημένη και αυτό αποτελεί δυσλειτουργία του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου. «Αυτό το κομμάτι πρέπει να το λύσουμε. Στην Ευρώπη δεν έχουμε ηλεκτρικά δίκτυα και διασυνδέσεις ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ο ηλεκτρισμός αποτελεί προτεραιότητα αλλά για το φυσικό αέριο δεν ξέρουμε πόσο θα έχουμε ή πόσο θα βρούμε στην Ευρώπη».
Αλλαγές στη διαχείριση των δασών και νέες θέσεις εργασίας
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την αξιοποίηση της βιοενέργειας και της βιομάζας, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι προωθούνται αλλαγές στην αξιοποίηση και διαχείριση των δασών οι οποίες θα δημιουργήσουνε ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους.