Ακαθάριστα Οικόπεδα: Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για υποβολή δηλώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακαθάριστα Οικόπεδα: Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για υποβολή δηλώσεων
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για καθαρισμούς οικοπέδων μέχρι τις 15.07.2024 ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για καθαρισμούς οικοπέδων μέχρι τις 15.07.2024 ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κάνοντας λόγο για «μια νέα κουλτούρα πρόληψης» που «φαίνεται ότι διαμορφώνεται στους πολίτες της χώρας», όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 28 Ιουνίου και ώρα 19:00 το απόγευμα, 459.252 πολίτες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Μάλιστα, μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 189.500 δηλώσεις, που «αποδεικνύει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να καθαρίζουν τις περιουσίες τους» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τις ιδιοκτησίες μας, τους γείτονές μας και τον τόπο μας και συμβάλλουμε καθοριστικά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κατά τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε. Για αυτό το λόγο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες- και μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ)- αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα μέχρι τις 15.07.2024» τονίζει το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πρόστιμα - «φωτιά»

Όσοι πολίτες δεν υποβάλουν δηλώσεις ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 (για μη υποβολή δήλωσης) έως 54.000 ευρώ αλλά και ποινή διετούς φυλάκισης για «ψευδή δήλωση». Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όπως προβλέπεται θα καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο αυτεπάγγελτα ή στο πλαίσιο καταγγελίας η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Ποιοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

  1. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
  2. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
  3. σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
  4. σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

O απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Όπως προβλέπεται, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστιατόριο με μαμαδίστικα φαγητά έβγαλε 44 εκατ. ευρώ το 2023

Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα από το ισχυρό ευρώ – Πώς θα ενισχυθεί η θέση της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλου: Στόχος της Τρ. Πειραιώς χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 35 δισ. ευρώ το 2026 - «Σταθμός» η άδεια λειτουργίας της snappi 

gazzetta
gazzetta reader insider insider