Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στη Χάιφα - «Το Ισραήλ θα πονέσει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στη Χάιφα - «Το Ισραήλ θα πονέσει»
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Χάιφα, δύο ημέρες αφού τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) της οργάνωσης σκότωσε τέσσερις στρατιώτες σε μια στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα αυτής της μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Χάιφα, δύο ημέρες αφού τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) της οργάνωσης σκότωσε τέσσερις στρατιώτες σε μια στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα αυτής της μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ.

Η επίθεση της Κυριακής ήταν η πιο φονική που έχει εξαπολύσει το φιλοϊρανικό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος σε σχεδόν έναν μήνα στρατιωτικής κλιμάκωσης. Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση λέει πως πλέον εμπλέκεται σε «στενές μάχες» με Ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ενέτενε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε πως η οργάνωση θα προκαλέσει πόνο στο Ισραήλ αν και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός.

«Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός, δεν μιλάμε από θέση αδυναμίας. Αν οι Ισραηλινοί δεν το θέλουν αυτό, θα συνεχίσουμε», είπε ο Κάσεμ σε ηχογραφημένη ομιλία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης.

«Όμως μετά την κατάπαυση του πυρός, με βάση μια έμμεση συμφωνία, οι έποικοι θα επιστρέψουν στον βορρά και άλλα βήματα θα σχεδιαστούν».

Ο Κάσεμ είπε πως η Χεζμπολάχ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί οπουδήποτε στο Ισραήλ επειδή ο εχθρός της έχει κάνει το ίδιο στον Λίβανο. Είπε πως περισσότεροι Ισραηλινοί θα εκτοπιστούν και «εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια, θα κινδυνεύουν κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα».«Θα εστιάσουμε στη στοχοποίηση του ισραηλινού στρατού και των κέντρων και των στρατώνων του», είπε.

Ο Κάσεμ είναι ντε φάκτο επικεφαλής της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του γενικού γραμματέα της Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Ο Λίβανος είναι έτοιμος να αυξήσει τον αριθμό των Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα έτοιμος να αυξήσει τον αριθμό των μελών του στρατού του Λιβάνου στο νότιο τμήμα της χώρας σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει σύντομης διάρκειας εισβολές σε αυτή τη συνοριακή περιοχή, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι έκανε λόγο για «σοβαρές προσπάθειες» της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός, μετά τον ανοιχτό πόλεμο Ισραήλ - Χεζμπολάχ που ξεκίνησε με την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες.

Σε άλλη του συνέντευξη στο Al Jazeera ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έλαβε κάποιου είδους εγγυήσεις» από την αμερικανική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ θα αποκλιμακώσει τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό και τα προάστια της πόλης.

Εβραϊκά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες ότι η πίεση των ΗΠΑ έχει οδηγήσει το Ισραήλ να μειώσει τα πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τα δημοσιεύματα αυτά διαψεύσθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους που τόνισαν ότι το Ισραήλ έχει την ελευθερία να λειτουργεί όπως το κρίνει αναγκαίο.

«Το κράτος του Λιβάνου είναι έτοιμο να επιβάλει την κυριαρχία του σε ολόκληρη την επικράτεια του Λιβάνου» σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου του 1701 που προβλέπει ότι μόνο ο στρατός και κυανόκρανοι θα είναι αναπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο, είπε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4.500 στρατιώτες στο νότο και θέλουμε να τους αυξήσουμε σε 7.000 έως 11.000», δήλωσε ο Μικάτι.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι πραγματοποιεί χερσαίες εισβολές στον Λίβανο από τις 30 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν προωθήσεις και υποχωρήσεις (Ισραηλινών στρατιωτών) οι οποίοι μπαίνουν και φεύγουν» από το λιβανικό έδαφος.

Ο Μικάτι ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έλαβε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού για να «αφαιρέσει κάθε πρόσχημα» να το στοχοποιήσει το Ισραήλ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το Ιράν ότι επιδιώκει να στείλει όπλα στη Χεζμπολάχ, τη σύμμαχό του, μέσω του αεροδρομίου της Βηρυτού, και προειδοποίησε ότι θα απέτρεπε αυτές τις απόπειρες.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Αλί Χαμίε απέρριψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις ισραηλινές κατηγορίες για αποστολές όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω του λιβανικού αεροδρομίου και συνοριακών περασμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ: Σύντομα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider