Σε ψηφιακή πόλη μετατρέπεται η Αθήνα το 2018

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ψηφιακή πόλη μετατρέπεται η Αθήνα το 2018

Φανταστείτε μια πόλη που δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεστε δημόσιες υπηρεσίες για να πάρετε κάποιο πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να περάσετε ένα ή και παραπάνω πρωινά στην προσπάθειά σας να εγγράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και θα έχετε πρόσβαση σε εκπαίδευση ώστε να ακολουθείτε κι όχι απλά να παρακολουθείτε τις μελλοντικές ψηφιακές εξελίξεις. Αυτή ακριβώς η πόλη που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες στην κοινωνία των gigabit φιλοδοξεί να γίνει η Αθήνα, ξεκινώντας ήδη από την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τον οδικό ψηφιακό χάρτη της πόλης που παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το όραμα του Δήμου, όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, είναι να μετατρέψει την Αθήνα σε μια πόλη που θα ενταχθεί στο παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους πολίτες της ώστε να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στη διοίκηση και στα δεδομένα της πόλης τους αλλά και ευκαιρίες για μάθηση και εργασία. «Δίνουμε πρόσβαση σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην ψηφιακή μάθηση. Αυτό είναι που θα μας οδηγήσει σε μία πραγματική ψηφιακή Αθήνα. Κανείς δεν πρέπει και δεν θα μείνει πίσω» ανέφερε σχετικά στο insider.gr ο κ. Καμίνης.

Όπως επισημάνθηκε ο ψηφιακός οδηγός της πρωτεύουσας, ο οποίος ήδη δρομολογείται, αφορά στο τρίπτυχο υπηρεσίες, πολίτης, επιχειρήσεις ενώ ο ο δήμος Αθηναίων προχωράει σε διοικητικό εκσυγχρονισμό, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή του για να γίνει μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς, δεκάδες επιχειρήσεις, αποτελούν τον πυρήνα για τη δημιουργία νέων ιδεών που διευκολύνουν τον πολίτη και νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της ψηφιακής ολοκλήρωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της στρατηγικής, ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τις υπηρεσίες που ήδη έχει στη διάθεσή του ο δημότης και βελτιώνουν την καθημερινότητά του:

Η ηλεκτρονική υπογραφή που εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης και επιτρέπει στη δήμο να διακινεί ηλεκτρονικά το 80% των εγγράφων, μαζί με πολλά έγγραφα της καθημερινής λειτουργίας. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές (www.cityofathens.gr/khe/pliromes) που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους. Ήδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%. Τέλος οι ηλεκτρονικές εγγραφές, (www.cityofathens.gr/khe/aitiseis/idiotes) σε παιδικούς σταθμούς του δήμου που εξυπηρετούν πάνω από 6.000 πολίτες, θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια τη διαδικασία επιλογής.

Στον ήδη δρομολογημένο ψηφιακό χάρτη συγκαταλέγεται και το «Νοιάζομαι», η πλατφόρμα που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Μέσω του «Νοιάζομαι», όπως διευκρινίστηκε, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 συμπολίτες μας, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του «Athens Partnership».

Παράλληλα, υπάρχει ήδη και λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων που μετράει ήδη 1.800 εγγεγραμμένους στο ολοκαίνουργιο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να επεκταθεί και στα 14 γυμναστήρια του δήμου εξυπηρετώντας συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους.

Αναφερθείς στην ηλεκτρονική στάθμευση (http://mycitypass.gr/) ο κ. Καμίνης διευκρίνισε ότι επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν την θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε και τις προτεραιότητες της ψηφιακής Αθήνας 2018, δίνοντας έμφαση στη ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων. Όπως σημείωσε περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή γνώση μέσα από τα προγράμματα του Innovathens, των Ανοικτών Σχολείων και του προγράμματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη».

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων θα αποκτήσουν επαρκές εύρος ζώνης για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών τους αναγκών, μειώνοντας παράλληλα το τηλεπικοινωνιακό κόστος. Πάνω από το 50% των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, ενώ και οι δυνατότητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες σε δημόσια κτίρια (πχ σχολεία) ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους θα είναι επαρκείς ώστε να προσφέρονται μεγάλες ταχύτητες σε πλήθος χρηστών ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας, με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps μέχρι το τέλος του 2018.

Τέλος ο κ. Καμίνης ανέφερε και δύο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες που οδηγούν πιο συντονισμένα στην προσπάθεια του διοικητικού εκσυγχρονισμού. Αυτές είναι ο ορισμός του Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνου Χαμπίδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αρμοδιότητες την ανάπτυξη του δυναμικού της Αθήνας στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και την συγκρότηση Ψηφιακού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την ενίσχυση της πόλης με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει την πόλη του.

Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του οδικού χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα 2018 συμμετείχε και η Catherine Oliver επικεφαλής της ομάδας Μέσων και Ψηφιακής Στρατηγικής του οργανισμού Bloomberg Associates, η οποία αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία που μοιράστηκε με τον δήμο κατά την δημιουργία του οδικού χάρτη υπογραμμίζοντας τις παγκόσμιες καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν άπω τη δημοτική αρχή.

Πού βρισκόμαστε σήμερα:

Ήδη όπως τόνισε ο κ. Καμίνης ο Δήμος έχει διανύσει μια σπουδαία πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας.

  • Το 2013 εφαρμόστηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ζωντανό χρόνο , η υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού στο εσωτερικό του δήμου και η δημιουργία του Κέντρου Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης
  • Το 2014 δημιουργήθηκε το Innovathens κι έκτοτε έχει υποδεχτεί περί τις 100.000 ωφελούμενους σε θέματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης, με έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές.
  • Το 2015 οι παιδικοί σταθμοί του δήμου εξυπηρετούν με ηλεκτρονικές εγγραφές πάνω από 600 αιτούντες θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια την διαδικασία επιλογής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider