Τζώρτζης: Χρηματοδότηση έργων στον κλάδο των ΤΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζώρτζης: Χρηματοδότηση έργων στον κλάδο των ΤΠΕ

Στη χρηματοδότηση έργων ευρυζωνικότητας και τις ενέργειες που υλοποιούνται με στόχο την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων, μιλώντας στο συνέδριο της A-energy με θέμα «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα».

Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτεία επενδύει πολλά στην εκπαίδευση επιστημόνων και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει 230.000 από αυτά τα μυαλά». Στον κλάδο του ICT (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ΤΠΕ) υπάρχει έκρηξη στη ζήτηση εξειδικευμένων θέσεων εργασίας (η πρωτοβουλία ΕΕ grand coalition for digital ICT jobs ορίζει 90.0000 θέσεις μέχρι 2020-22).

«Από μεριάς μας, ως υπεύθυνοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις ΤΠΕ «Ψηφιακή Σύγκλιση», καταφέραμε εξυγιάνουμε το πρόγραμμα, ταυτόχρονα κλείνοντας με απορρόφηση 116% (αντί του 60-70%, που πίστευε όλος ο κόσμος), μάλιστα το 60% από αυτά τους τελευταίους 8 μήνες του 2015, ό,τι δεν είχε γίνει σε 8 χρόνια.», ανέφερε ο κ. Τζώρτζης.

Τα έργα ευρυζωνικότητας, προϋπόθεση για ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας

Τα έργα ευρυζωνικότητας, σημείωσε ο κ. Τζώρτζης, έχουν μια ιδιαιτερότητα καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας, του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κλάδου της οικονομίας παγκοσμίως κατά τα τελευταία 20 χρόνια, του κλάδου που μετασχηματίζει τις ζωές όλων μας με ραγδαίο ρυθμό. «Η Ευρυζωνικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την αποτελεσματική και ανταγωνιστική λειτουργία όλων των κλάδων της οικονομίας στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι αλλά και για την καθημερινή ζωή του σύγχρονου “διασυνδεδεμένου” πολίτη. Είναι όπως λέμε Key Enabling Technology, με κοινωνικό προφίλ, χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων , η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε όρους διαθεσιμότητας και διείσδυσης γρήγορων ευρυζωνικών υπηρεσιών (η Τσεχία έχει 2.5 φορές μεγαλύτερο προϊόν ΤΠΕ από εμάς, ενώ η Ελλάδα έχει χάσει 40% τα τελευταία 7 χρόνια – IDC stats).

«Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε προκειμένου οι επιχειρήσεις και πολίτες της χώρας να μπορούν να δρέψουν τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων προχωρά στην υλοποίηση ενός πλέγματος δράσεων, αφενός για την διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω νομοθετικών και κανονιστικών παρεμβάσεων, και αφετέρου για την επέκτασης τους σε περιοχές που δεν είναι επιχειρηματικά θελκτικές μέσω της έμπρακτης δημόσιας παρέμβασης.», σημείωσε ο κ. Τζώρτζης.

Κίνητρα στους χρήστες και superfast πρόσβαση

Ο κ. Τζώρτζης αναφέρθηκε στη συμβολή της δημόσιας παρέμβασης και των ιδιωτικών επενδύσεων για την επέκταση της superfast πρόσβασης και την παροχή κινήτρων στους χρήστες.

Στις δράσεις που υλοποιούνται είναι τo έργο Rural Broadband σε λευκές αγροτικές περιοχές, «εκεί που κανένας άνθρωπος (πάροχος) δεν πήγε», αναφέρει ο κ. Τζώρτζης και συμπληρώνει ότι «κανένας πολίτης δεν θα αποκλειστεί από την ψηφιακή πρόσβαση στη γνώση, εργασία».

Παράλληλα, πραγματοποιείται η διασύνδεση των ΜΑΝ. 68+1 (Σάμος) rings, «"ανάβουμε' υποδομές 100 εκατ.., συνδέουμε τα δημόσια κτήρια με το Σύζευξις, εξασφαλίζουμε τη συντήρηση και λειτουργία για 5 χρόνια τουλάχιστον», αναφέρει σχετικά.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς, το NGA plan και μιλώντας για τα νέα έργα σημείωσε ότι «έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση (έως 220 εκατ. ευρώ), έχουμε να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με παρόχους, αγορά κλπ και μία δύσκολη δουλειά μπροστά, το φάκελο μεγάλου έργου, με μέριμνα και περί state aid. Καλύπτουμε 3 εκατ. κατοίκους, 6000 οικισμούς με NGA 30Mbps, βάζουμε ως ελκυστικό asset τα ΜΑΝ (εννοείται εκτιμώντας την εμπορική τους αξία) και καλύπτοντας το χρηματοδοτοδοτικό “κενό” για να γίνει θετική η επένδυση».

Για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των έργων, η Γενική Γραμματεία έχει ενεργοποιήσει την υποστήριξη της ομάδας Jaspers της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και την Τεχνική Βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς ήμασταν 1 από τις 15 πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Connected Communities.

Χρηματοδότηση των έργων

Η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων έχει ήδη ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης των διαρθρωτικών ταμείων.

«Ωστόσο μια επιπλέον διάσταση που θεωρούμε εξόχως σημαντική σχετίζεται με τη δυνατότητα συνδυασμού των δεσμευμένων πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων με πόρους του πακέτου Juncker: Στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα στο έργο Rural Broadband διαπιστώθηκε ότι αν και το έργο ήταν βιώσιμο για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, κάποιοι εξ αυτών δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν της χρηματοδότηση της ιδιωτικής τους συμμετοχής με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό», υπογράμμισε ο κ. Τζώρτζης.

«Αναζητούμε τρόπους να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους φορείς που θέλουν να επενδύσουν σε ευρυζωνικές υποδομές και προς την κατεύθυνση αυτή συζητάμε τη δημιουργία μια επενδυτικής πλατφόρμας (investment platform) ειδικά για ευρυζωνικές υποδομές. Στο σχήμα αυτό θα συμμετάσχουν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία (αναλαμβάνοντας τον υψηλότερο κίνδυνο - first loss), από το πακέτο Juncker και από εμπορικές τράπεζες, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ευρυζωνικές υποδομές», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider