Ξεκινούν οι επιστροφές των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν οι επιστροφές των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη

Ξεκινούν οι επιστροφές των χρημάτων που είχαν λάβει οι αγρότες ως ενίσχυση από το πακέτο Xατζηγάκη καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε οριστική καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων στον κρατικό Προϋπολογισμό ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα σε δόσεις ενώ εν αποκλείεται να γίνει και απευθείας συμψηφισμός με τις επόμενες επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Κατά το έτος 2009, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) – φορέας του Δημοσίου ο οποίος έχει ως σκοπό την ασφάλιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά ζημίες οφειλόμενες σε φυσικούς κινδύνους – κατέβαλε σε περίπου 800.000 Έλληνες αγρότες αντισταθμιστικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ λόγω ζημιών που είχαν προκληθεί το 2008 εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2009 έλαβαν τις εν λόγω αποζημιώσεις 725.346 αγρότες αλλά η πλειοψηφία αυτών έλαβε ποσά της τάξεως των 500 ευρώ ενώ οι 95.815 έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1000 ευρώ. Η τελευταία αυτή ομάδα θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα, τα οποία αφορούν στο ποσόν των 215 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο έχει καταρτιστεί σχέδιο-πρόταση για την πληρωμή σε ετήσιες δόσεις, από δύο έως έξι (λιγότερες δόσεις για τα μικρά ποσά, περισσότερες για τα μεγάλα) με την προοπτική οι δόσεις αυτές να πληρώνονται από τις επιδοτήσεις που δικαιούται το χρόνο κάθε αγρότης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περί τους 1000 αγρότες έχουν λάβει αποζημιώσεις άνω των 15.000 ευρώ ενώ 3 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν ποσά που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ (έκαστος).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να είχε προβλέψει την εξέλιξη καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο, στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες είχε συμπεριλάβει διάταξη που επέτρεπε την επιστροφή των χρημάτων μέσα σε 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider