Εκνευρισμός στην Άγκυρα από τις αμερικανικές κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκνευρισμός στην Άγκυρα από τις αμερικανικές κυρώσεις

Το μήνυμα ότι η εποχή της ανοχής στην αυθαιρεσία του Ερντογάν τελείωσε στέλνουν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία με αφορμή την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία φέρνουν προβληματισμό στην Άγκυρα που αντιλαμβάνεται σταδιακά πως η εποχή της ανοχή στην αυθαιρεσία Ερντογάν τελειώνει. Όπως σημειώνουν στο reader.gr διπλωματικές πηγές, η επιβολή των κυρώσεων έχουν να κάνουν με το παιχνίδι που έπαιξε ο Ερντογάν σε συνεργασία με τον Πούτιν κι ενόχλησε τις ΗΠΑ, ενώ προσμετράνε στα θετικά το γεγονός ότι έχει ανασταλεί το πρόγραμμα αγοράς αεροσκαφών F-35 για την Τουρκία που καθυστερεί σημαντικά την στρατιωτική ενίσχυση της γειτονικής χώρας. Η ενόχληση της Άγκυρας αποτυπώνεται πιο χαρακτηριστικά στις δήλωσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστηρίζει πως αυτές «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας με τις ΗΠΑ», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400, δηλώσεις που φαίνεται πως γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ περνούν ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στον δρόμο που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν, ενώ υπάρχει και μια σαφής προειδοποίηση πως τα επόμενα βήματα μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο αυστηρά και σκληρά. Οι κυρώσεις για το οπλικό σύστημα S-400 μπορεί να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επανοριοθετήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας προσφέροντας ανταλλάγματα αλλά και ισχυρά μαστίγια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σηματοδοτούν επίσης και την «επιστροφή» της Αμερικής στην περιοχή μετά από χρόνια αποστασιοποίησης ενώ δίνουν κι ένα σήμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο δυναμικά και τοποθετούν την σχέση της Τουρκίας με την Αμερική και την Δύση ευρύτερα μέσα σε ένα πλαίσιο με αμερικανικούς όρους. Η συγκυρία μάλιστα φαίνεται πως είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, καθώς οι κυρώσεις κόβουν την φόρα του Ερντογάν στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει πως σε μία Τουρκία που ετοιμαζόταν να δράσει είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στην Συρία περνάει ένα μήνυμα να αυτοσυγκρατηθεί κι έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τα ελληνικά συμφέροντα. Το γεγεονός πως η Άγκυρα προετοιμάζεται για τη νέα εποχή στο Λευκό Οίκο και τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν, αποτυπώνεται και στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορούσε κυρίως τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ενώ σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά το τηλεφώνημα, οι Βρυξέλλες ζητούν διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς κι επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει επισημάνει πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, δηλαδή μια πραγματική κι όχι προσχηματική αποκλιμάκωση με την απόσυρση του Oruc Reis, την εξάλειξη κάθε επιθετικής ρητορικής και βέβαια, την πλήρη αποδοχή από πλευράς Άγκυρας της ατζέντας του διαλόγου που αφορά μόνο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και όχι στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή τα θέματα κυριαρχίας των νησιών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider