Moody’s: Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα «όπλο» κατά των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα «όπλο» κατά των κόκκινων δανείων
Ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» άνοδο στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα τους επόμενους 12-18 μήνες και εκτιμά ότι αυτό θα διευκολύνει τις πωλήσεις NPEs και θα δώσει κίνητρο στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτριους ρυθμούς και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες στη «μάχη» κατά των κόκκινων δανείων, εκτιμά η Moody’s σε σημερινή της έκθεση.

Ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» άνοδο στις τιμές των ακινήτων τους επόμενους 12-18 μήνες, μια εξέλιξη που επηρεάζει θετικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών, των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (RMBS) και των τραπεζών.

«Η άνοδος στις τιμές των κατοικιών θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς θα τις διευκολύνει να πωλήσουν χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων», σημειώνει ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Credit Officer της Moody's. «Επιπλέον, η ανατίμηση αυτή δίνει κίνητρο στους δανειολήπτες να προβούν σε ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών τους δανείων, αφού το ακίνητό τους ανακτά την αξία του», επισημαίνει.

Η άνοδος στις τιμές των κατοικιών θα περιορίσει τις απώλειες έναντι των καλυμμένων ομολόγων με εξασφάλιση ακίνητα και των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων οι οποίες θα προκύψουν σε περίπτωση αθέτησης των οφειλών προς τις τράπεζες και, εν συνεχεία, ρευστοποίησης των ακινήτων. Οι υψηλότερες τιμές οδηγούν, επίσης, σε μείωση του συντελεστή «δάνειο προς αξία» (LTVs) των ανεξόφλητων στεγαστικών δανείων, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο ειδικότερα που αναζητά στηρίγματα στην προσπάθειά για εξυγίανση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επιστροφή στην κανονικότητα. Τα ακίνητα θα είναι «σύμμαχος» σε αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζει η Moody’s.
Όπως εξηγεί, το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά θετικής μεταβολής των τιμών στον κλάδο των ακινήτων σε βάθος δεκαετίας, αφού ενισχύθηκαν κατά 1,5%. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οφείλεται «κυρίως στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και τις υψηλές ξένες επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων της χώρας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider