«Εις σάρκαν μια» Ελλάκτωρ και ΕΛΤΕΧ Άνεμος 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εις σάρκαν μια» Ελλάκτωρ και ΕΛΤΕΧ Άνεμος 
Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος αυτή τη στιγμή διαθέτει 19 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 295,5 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 4,95 MW καθώς και ένα φωτοβολταϊκό 2 MW.

Μια από τις βασικές εξαγγελίες της πλατφόρμας Change4Ellaktor με την οποία οι αδερφοί Καλλιτσάντση κέρδισαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο τον έλεγχο της Ελλάκτωρ έγινε χθες πραγματικότητα. Οι μέτοχοι της εταιρείας ψήφισαν την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, της θυγατρικής αιολικής ενέργειας του ομίλου που πλέον ενσωματώνεται στην βασική εταιρεία και όπως είναι φυσικό κατεβαίνει από το ταμπλό του ΧΑ.

Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος ήταν ένα από τα κύρια σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των πλευρών Καλλιτσάντση και Μπόμπολα – Κούτρα. Οι τελευταίοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να πουλήσουν την θυγατρική για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ αντίθετα οι αδελφοί Καλλιτσάντση ήθελαν όχι απλά τη διατήρηση της θυγατρικής αλλά και τη συγχώνευσή της με τον όμιλο.

Πλέον το σχέδιο αυτό γίνεται πραγματικότητα. Χθες οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ έδωσαν με απόλυτη πλειοψηφία το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με την διοίκηση της Ελλάκτωρ η απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος θα ενισχύσει κεφαλαιακά τον όμιλο και θα μειώσει το κόστος κεφαλαίου δίνοντας επιπλέον ώθηση στις επενδυτικές προοπτικές.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να βελτιωθεί η ρευστότητα και η εμπορευσιμότητα της μετοχής της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, οι βελτιωμένες ταμειακές ροές της Ελλάκτωρ μετά τη συγχώνευση εκτιμάται ότι αναμένεται να αυξήσουν τη ρευστότητα του ομίλου και να παράσχουν δυνατότητες βελτίωσης της μελλοντικής απόδοσης κεφαλαίων.

Ισχυρά αποτελέσματα από τα αιολικά 295 MW

Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, αυτή τη στιγμή διαθέτει 19 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 295,5 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 4,95 MW καθώς και ένα φωτοβολταϊκό 2 MW. Παράλληλα συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα έχοντας στα σκαριά πέντε ακόμη έργα εγκατεστημένης ισχύος 195,6 MW με στόχο όλα να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Ακομη έργα 86 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή και 377 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πέρσι λαμβάνοντας ώθηση από τα ευνοϊκά ανεμολογικά δεδομένα και λόγω της συνεχούς αύξησης της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατέγραψε αύξηση της τάξης του 21,1% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκε στα 60,2 εκατ. ευρώ από 49,7 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) για τη χρήση του 2018 διαμορφώθηκαν σε 43,0 εκατ. ευρώ, έναντι 33,4 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 28,9%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν 18,4 εκατ. έναντι 12,8 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένα κατά 43,6%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένα επίσης κατά 65,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider