Στη Μέση Ανατολή στρέφεται η ΑΒΑΞ 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Μέση Ανατολή στρέφεται η ΑΒΑΞ 
Η στόχευση στο εξωτερικό κρίνεται απαραίτητη λόγω και της έλλειψης έργων στη χώρα μας.

Στο εξωτερικό και ειδικά στη Μέση Ανατολή στρέφεται η ΑΒΑΞ προκειμένου να αντισταθμίσει την… ένδεια νέων έργων στην Ελλάδα. Βασικό όχημα για αυτή την επέκταση αυτή είναι μια σειρά έργων που άφησε ανολοκλήρωτα η J&P Overseas, η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο έχει μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Έτσι πλέον η εταιρεία έχει παρουσία σε Κύπρο, Ιράκ, Κατάρ, Ιορδανία και Λιβύη.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της ΑΒΑΞ κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αξιοποιείται μια ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την διακοπή της λειτουργίας της J&P για να ισχυροποιηθεί στη Μέση Ανατολή. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εξαγορά τριών θυγατρικών της J&P με πιο σημαντική την Conspel Construction Specialist Limited. Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται στα ηλεκτρο-μηχανολογικά έργα, ένας τομέας που όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΒΑΞ, Χρήστος Ιωάννου, έχει χαμηλότερο ρίσκο και προσφέρει υψηλά περιθώρια κέρδους. Η συνολική αξία των έργων στο συγκεκριμένο τομέα, που έχει αναλάβει η Conspel ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια, με ανεκτέλεστο 350 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη η ΑΒΑΞ εμπλούτισε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό της και με την εξαγορά της εταιρείας «PSM Suppliers Limited», επίσης από την J&P, η οποία εκτελεί δύο ξεχωριστές συμβάσεις για ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με πελάτη την τοπική πετρελαϊκή εταιρεία WAHA. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο περάτωσης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση εντός του 2019.

Εκτός όμως από θυγατρικές η ΑΒΑΞ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και έργα που είχε πάρει μαζί με την J&P Overseas Στο Κατάρ, σχεδόν ολοκλήρωσε (μένει ένα 4%) δύο δημόσια έργα οδοποιίας, συνολικής αξίας 1,2 δισ, που είχε αναλάβει κοινοπρακτικά με την J&P.

Επίσης, σε στάδιο υλοποίησης 53%, είναι η κατασκευή του Education City Stadium, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Η συνολική αξία του έργου αγγίζει τα 646 εκατομμύρια, ενώ η ΑΒΑΞ είναι πλέον μέτοχος πλειοψηφίας, με ποσοστό 74%, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 100%.

Παράλληλα, στην Ιορδανία υπέγραψε επέκταση της σύμβασης με το διεθνές αεροδρόμιο Queen Alia, για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης αποσκευών, συνολικής αξίας 51 εκατομμυρίων και συμμετοχή 50% για την ΑΒΑΞ.

Επιπλέον, υλοποιεί ένα Σταθμό Ενέργειας 1.500MW, στα περίχωρα της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Δύσκολο και το 2019 για την Ελλάδα

Η στόχευση στο εξωτερικό κρίνεται απαραίτητη λόγω και της έλλειψης έργων στη χώρα μας. «Το 2018 ήταν ένα έτος στασιμότητας, αν όχι υποχώρησης για τον κλάδο των κατασκευών. Τα έσοδα των εταιρειών δεν παρουσίασαν ουσιαστική μεταβολή και η συμπίεση περιθωρίων κέρδους οδήγησαν σε ζημιογόνα αποτελέσματα για τις περισσότερες εταιρείες», σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Κουβαράς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2019 δεν θα είναι καλύτερο, καθώς «η προσφορά νέων έργων παραμένει περιορισμένη» και λόγω της καθυστέρησης νέων δημοπρατήσεων και των ενστάσεων που προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις. «Το εξωτερικό μπορεί να αλλάξει το κλίμα τουλάχιστον για φέτος», πρόσθεσε ο κ. Κουβαράς.

Αυτή την περίοδο στην εγχώρια αγορά ο όμιλος διεκδικεί έργα όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης και τα Σχολικά Κτίρια Κρήτης (Έργο ΣΔΙΤ), για τα οποία έχει καταθέσει οικονομική προσφορά. Σε εξέλιξη είναι επίσης, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, το οποίο η ΑΒΑΞ ανέλαβε πρόσφατα, ως μέρος της κοινοπραξίας «Μεσόγειος - AVAX - ΑΑΓΗΣ».

Στα σχέδια της ΑΒΑΞ συγκαταλέγεται η προετοιμασία προσφορών για οδικά έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, οδικό έργο παραχώρησης στην Κύπρο, δημόσιο σιδηροδρομικό έργο και οδική σήραγγα στη Σλοβενία, καθώς και ενεργειακά έργα, κυρίως στη Μ. Ανατολή.

Σε ότι αφορά τις παραχωρήσεις ο όμιλος αυτή τη στιγμή διατηρεί ενεργές 18 παραχωρήσεις σε υποδομές συγκοινωνιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, μαρίνες και σχολικά κτήρια. Συγκεκριμένα, η ΑΒΑΞ συμμετέχει με 34,21% στην Αττική Οδό, 20,53% στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, 15,0% στο Μορέα, 23,61% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, 19,1% στην Ολυμπία Οδό, 100% σε ΣΔΙΤ Σχολείων Αττικής και με 33,5% στη Μαρίνα Λεμεσού στην Κύπρο.
Από τις παραχωρήσεις που είναι ήδη ώριμες και σε πλήρη λειτουργία αναμένονται μερίσματα της τάξεως του 1,15 δισ, έως το 2043, σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα.

Το ανεκτέλεστο της εταιρείας ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Πάει και πάλι πίσω η ΑΜΚ

Για την εκκρεμότητα με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ της εταιρείας, οι βασικοί μέτοχοι επανέλαβαν την δέσμευση τους να συμμετάσχουν σε αυτή, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Κουβαράς ήδη έχουν καταθέσει 16 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για όταν προχωρήσει η διαδικασία, ενώ ενδιαφέρονται και για επιπλέον δικαιώματα.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να δοθεί νέα εντολή από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, καθώς η τωρινή λίγη τον Αύγουστο του 2019. Ακόμη θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουν κλείσει η εκκρεμότητες με τις συμβάσεις ειδικά στο εξωτερικό, στις οποίες εμπλεκόταν η J&P Overseas. «Με τα τρέχοντα δεδομένα θα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε το ενημερωτικό δελτίο στις αρχές Οκτώβρη», δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΒΑΞ.

Αυξάνονται τα μερίδια στην ενέργεια

Τέλος, για τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, τονίστηκε ότι η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 275MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, 40MW εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ώριμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για εξασφάλιση τιμής FIP για Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA).

Με στόχο την ενίσχυση της δραστηριοποίησης της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η Volterra υπέγραψε, το 2019, συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 69,7 MW, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τη δυναμική της στο χώρο της ενέργειας το 2019. Στο κομμάτι της προμήθειας ηλεκτρισμού συνεχίζει να διευρύνει συστηματικά το ποσοστό της (1,72%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider