Ψαθάς (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ): Το 2020 μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Θριάσιο 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψαθάς (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ): Το 2020 μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Θριάσιο 
Με το που εγκριθεί η σύμβαση θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής του πρώτου τμήματος που θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο διαπιστώνει η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αθανάσιo Ψαθά να δηλώνει αισιόδοξος πως η σύμβαση παραχώρησης θα περάσει τον… σκόπελο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) μέχρι τα τέλη του 2019.

Ενημερώνοντας χθες Τρίτη τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Ψαθάς σημείωσε πως μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι παρατηρήσεις της DG Comp και στη συνέχεια αναμένεται πως ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος ερωτήσεων προς την ΓΑΙΑΟΣΕ και το ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την σύμβαση παραχώρησης ο κ. Ψαθάς δήλωσε πως όλα αυτά τα ρωτάει και η Κομισιόν.

Μιλώντας, ειδικότερα, για τις αυξήσεις των συντελεστών κάλυψης και δόμησης στο Θριάσιο Πεδίο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ο κ. Ψαθάς δήλωσε πως η αύξηση του συντελεστή κάλυψης που αυξάνει την κάλυψη από τα 235.000 τμ στα 260.000 τμ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρετικά μεγαλύτερη είναι η διαφορά του συντελεστή δόμησης που δυνητικά αυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να χτιστούν από τα 300.000 στα 950.000. «Όμως, εμείς δεν χτίζουμε πολυκατοικίες στο Θριάσιο. Μπορούμε να χτίσουμε μόνο αποθήκες και αυτές είναι πάντα σε ένα επίπεδο», τόνισε ο κ. Ψαθάς προσθέτοντας πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν από την αρχή ότι οι όροι του διαγωνισμού μπορούν να αλλάξουν.

Το 2022 μπορεί να είναι έτοιμη η πρώτη φάση

Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ο κ. Ψαθάς σημείωσε ότι «με το που εγκριθεί η σύμβαση θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής του πρώτου τμήματος που θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της δεύτερης φάσης που θα χρειαστεί άλλο ένα χρόνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ είπε πως το ενδιαφέρον για τη μίσθωση των αποθηκών του εμπορευματικού κέντρου είναι πολύ μεγάλο σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και υπογεγραμμένα μνημόνια (MoU) για το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων της πρώτης φάσης (120.000 τμ) και για τους μισούς χώρους της δεύτερης φάσης (90.000 τμ).

Σημειώνεται πως στην πλήρη ανάπτυξη του το εμπορευματικό κέντρο θα διαθέτει κλειστούς χώρους 235.000 τμ εκ των οποίων τα 210.000 τμ θα είναι αποθήκες. Κατά την κατασκευή αναμένεται να απασχοληθούν περί τα 700 άτομα, ενώ οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν σε διάστημα 10ετίας υπολογίζονται στις 3.000 με 5.000. Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται ότι από το Θριάσιο θα εξυπηρετούνται ημερησίως 400 φορτηγά και 50 βαγόνια με τον κ. Ψαθά να κάνει λόγο για το «μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 158,4 εκατ. ευρώ τα 54 εκατ. των οποίων θα προέλθουν από τις ETBA ΒΙΠΕ και Goldair Cargo που συμμετέχουν στην κοινοπραξία με 80% και 20% αντίστοιχα και τα υπόλοιπα 104 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό. «Ήδη έχουμε συμφωνία με μια τράπεζα και υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον από δύο ακόμη τράπεζες του εξωτερικού», σημείωσε ο επικεφαλής της ETBA ΒΙΠΕ.

Πρότυπο το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων

Πέρα από το εμπορευματικό στο Θριάσιο ένα μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι και το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στα Οινόφυτα, το οποίο έρχεται να δώσει τέλος σε δεκαετίες ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ανάπτυξης και ρύπανσης. Όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας από την οποία προέρχεται το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν οργανωμένες υποδομές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανέφερε πως, εκτός από το ποσό των 85 εκατ. ευρώ που θα επενδυθεί από ιδιώτες για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων, στην περιοχή θα επενδυθούν επιπλέον 140 εκατ. σε έργα υποδομής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού.

Τόνισε, τέλος, πως το συγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο θα αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, όπως το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider