Ο αντικαπνιστικός νόμος προβληματίζει τους επιχειρηματίες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αντικαπνιστικός νόμος προβληματίζει τους επιχειρηματίες
Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ευθύνη και οι κυρώσεις μεταφέρονται στον επιχειρηματία, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο insider.gr.

Προβληματισμό και ενστάσεις ως προς την εφαρμογή του, φέρνει στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ο αντικαπνιστικός νόμος που τίθεται σε ισχύ μετά την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας.

Δεν διαφωνούμε επί της αρχής, διαφωνούμε με το δόγμα «αποφασίζω και διατάσσω», όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του νόμου και δεν έχει προηγηθεί από το υπουργείο μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, λέει στο insider.gr, o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς.

Η έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργεί κατά τον κ. Καββαθά έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς εκείνες που εφαρμόζουν τελικά τον νόμο, «χάνουν» σε σχέση με εκείνες που δεν τον εφαρμόζουν.

Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ευθύνη και οι κυρώσεις μεταφέρονται στον επιχειρηματία, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Αν ένας πελάτης καπνίζει, το μόνο που μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας, ο οποίος από την πλευρά του έχει τηρήσει το νόμο, βάζοντας την ταμπέλα και απομακρύνοντας τα τασάκια από το χώρο, είναι μια απλή σύσταση. Εάν ο πελάτης συνεχίσει να καπνίζει τι μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας;» αναρωτιέται ο κ. Καββαθάς και προσθέτει:

«Μπορεί να καλέσει την αστυνομία, καταγγέλλοντας ουσιαστικά την επιχείρησή του. Μέχρι να έρθουν, ο πελάτης θα έχει φύγει και ο επιχειρηματίας θα πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ».

Ακόμη ένα ζήτημα που θέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είναι η ιδιαιτερότητα με τον καφέ στη χώρας μας. «Στην Ελλάδα ο καφές στις καφετέριες είναι μία διαδικασία που διαρκεί 2-3 ώρες. Στην Ευρώπη η παραμονή των καταναλωτών στα καφέ είναι πολύ μικρότερη. Παρόλα αυτά, στην Αυστρία για παράδειγμα έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα μαζί με τον καφέ. Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο».

Για τον κ. Καββαθά σημασία έχει, ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί μέσα από καμπάνιες για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και να γίνεται αντίστοιχη ενημέρωση στα σχολεία. Ο ίδιος λέει ωστόσο, ότι στη χώρα μας η κατάσταση με το τσιγάρο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. «Είμαστε στην εποχή με τους λιγότερους καπνιστές. Έχει μπει στην κουλτούρα μας πια» τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider