Μέχρι τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή ο «Ηρακλής» - Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή ο «Ηρακλής» - Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον
Στα τέλη του Οκτωβρίου και ιδανικά στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει ήδη εκφραστεί για την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής» που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν χθες οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υφυπουργός ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι το σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στη DG Comp και η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά θετική. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» προχωράει και είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων μέχρι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Εντούτοις, στα πλαίσια της συνάντησης δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες τους σχεδίου και κυρίως η προμήθεια που θα παίρνει το δημόσιο για την παροχή των εγγυήσεων (ασφάλιστρο κινδύνου), η οποία είναι και κομβική για την αποδοχή του από τις τράπεζες και την επιτυχία του. Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο είναι διατεθειμένο να προσφέρει κρατικές εγγυήσεις έως και 9 δισ. ευρώ επί των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds), ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια κατανομής των χρημάτων μεταξύ των τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο προβλέπει ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα αφορούν περίπου το ένα τρίτο των τιτλοποιούμενων δανείων, με την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι συνολικά οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s) της τάξης των 27 με 30 δισ. ευρώ και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, ακριβώς λόγω της ύπαρξης των κρατικών εγγυήσεων.
Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων Ζαββού-τραπεζιτών βρέθηκε και η επίσκεψη του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider