Ποιες αλλαγές προωθούνται στα ευρωπαϊκά stress tests

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες αλλαγές προωθούνται στα ευρωπαϊκά stress tests
Γιατί ο οίκος Moody’s προειδοποιεί πως οι προωθούμενες αλλαγές στα ευρωπαϊκά stress tests μπορεί να καταστήσουν ακόμη πιο περίπλοκη τη διαδικασία.

Στο μικροσκόπιο του οίκου Moody’s μπαίνουν οι αλλαγές στη διαδικασία των stress test που προωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA) για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος σε σχετική έκθεσή του, η ΕΒΑ στις 22 Ιανουαρίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο προτεινόμενων αλλαγών για τη διενέργεια των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, με στόχο να τα καταστήσει περισσότερο λειτουργικά.

Ωστόσο η Moody’s επισημαίνει πως οι αλλαγές που προωθούνται, θα αυξήσουν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και θα πλήξουν την ευγενή άμιλλα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτόματα, οι αλλαγές μπορεί θα θεωρηθούν credit negative (πιστωτικά αρνητικές) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τι προβλέπουν οι αλλαγές

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η Μoody’s στην έκθεσή της, στις αλλαγές επί της διαδικασίας περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός των stress tests σε δύο μέρη, με σκοπό να προκύπτουν δύο ξεχωριστά αποτελέσματα. Σε όλα τα μέρη της διαδικασίας, όμως, τα σενάρια στα οποία θα υπόκεινται οι τράπεζες, θα είναι τα ίδια.

Το πρώτο μέρος της διαδικασίας θα διενεργείται από τους μηχανισμούς τραπεζικής εποπτείας – υπό την καθοδήγηση της EBA και θα βασίζεται σε ένα κοινό σενάριο υποθέσεων και περιορισμών. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα διενεργείται από μεμονωμένες περιπτώσεις τραπεζών και θα βασίζεται σε περιορισμούς που έχει θέσει η ίδια η EBA.

H απόφαση της EBA να προχωρήσει σε αναθεώρηση της διαδικασίας διενέργειας των ευρωπαϊκών τραπεζών έρχεται μετά το σφοδρό κύμα κριτικής που έχει δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το οποίο «η διαδικασία δεν είναι τόσο αξιόπιστη, όσο είναι η αντίστοιχη διαδικασία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

«Οι αλλαγές που προωθούνται θα καταστήσουν πιο περίπλοκη τη διενέργεια των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών», προειδοποιεί η Moody’s και εξηγεί πως «εάν οι προτεινόμενες αλλαγές δεχθούν μεγάλη κριτική, τότε η EBA δεν αποκλείεται να διατηρήσει αμετάβλητη την υφιστάμενη διαδικασία των stress test».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider