Σε ορόσημο για την έκδοση ομολόγων SLB (Sustainability Linked Bond) εξελίχθηκε η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, έπειτα από 7 χρόνια απουσίας, αφού απέδειξε πως η «πράσινη στροφή» μίας εταιρείας, αν γίνεται με πειστικό τρόπο, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με δεδομένο μάλιστα ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση που εκδίδει ένα ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» χωρίς να ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα ΑΑΑ, καταφέροντας ωστόσο να «σηκώσει» κεφάλαια ύψους 775 εκατ. ευρώ, γίνεται σημείο αναφοράς για τη δυναμική των ομολόγων με «πράσινα» χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, με το χθεσινό νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα των «πράσινων» ομολόγων, δηλαδή την καλή τους πορεία στη δευτερογενή αγορά. «Ανταμοιβή» αυτής της επιβεβαίωσης ήταν το γεγονός ότι η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,672%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης ( 3,875%).
Παράλληλα, το συμπληρωματικό ομόλογο κινήθηκε στα βήματα της πολύ μεγάλης θετικής ανταπόκρισης, που είχε η αρχική έκδοση των ομολογιών 650 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας. Έτσι, το αρχικό ποσό της έκδοσης υπερκαλύφθηκε κατά 4,5 φορές, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις προσφορές από ξένους επενδυτές να δίνουν και πάλι τον τόνο, καθώς το 70% προήλθε από χαρτοφυλάκια εκτός συνόρων.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία διασφάλισε επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ (έναντι του αρχικού της σχεδιασμού για 75 εκατ.), τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου (και ακριβότερου) δανεισμού της.
Στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού Τύπου
Ανάλογες επιδόσεις είχε και το αρχικό ομόλογο, με τη ΔΕΗ να μπαίνει στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Έτσι, άρθρο πριν από μερικές ημέρες των Financial Times, με θέμα την επιτυχία της έκδοσης της ελληνικής εταιρείας, επισήμαινε πως τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας» δίνουν ξεκάθαρα εχέγγυα για τον περιβαλλοντικό «χαρακτήρα» τους. Κι αυτό γιατί, αντί για τη χρηματοδότηση ενός συγκεκριμένου έργου, συνδέονται με έναν γενικό στόχο αειφορίας που θέτει η εκδότρια επιχείρηση για το σύνολό της δραστηριότητάς της, και τον οποίο γνωρίζει πως είναι εφικτό να πετύχει.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο ρητός αυτός στόχος είναι να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 9,2 εκατ. τόνους έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019, ενώ το «πέναλτι» που έχει η ίδια ορίσει, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, είναι η πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου. Ένα ρίσκο που αναλαμβάνει, στηριζόμενη τόσο στο πρόγραμμα απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, όσο και στο σχέδιο για κατακόρυφη ενίσχυση του μεριδίου της στις ΑΠΕ.
Χρηματοδοτικό «σήμα»
Σύμφωνα με αναλυτές, η επιτυχία του ομολόγου της ΔΕΗ δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων που δεν είναι αξιολογημένες με την επενδυτική βαθμίδα, αν συναρτήσουν τα προς άντληση κεφάλαια με ανάλογες φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις. Μάλιστα, την επαύριο της αρχικής έκδοσης της ελληνικής εταιρείας, επενδυτές εκτιμούσαν πως τον δρόμο αυτό θα μπορούσε να ακολουθήσει η κρατική Bulgarian Energy Holding (BEH).
Επίσης, αναλυτές σημείωναν ότι υποψήφια είναι και η ρουμανική Complexul Energetic Oltenia, παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, έθεταν ως προϋπόθεση τη βαθμολόγησή της νωρίτερα από κάποιον από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, καθώς κανένας δεν έχει βαθμολογήσει έως αυτή τη στιγμή τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.
Σαφές μήνυμα για τη χρηματοδοτική στήριξη τέτοιων κινήσεων, από εταιρείες εντάσεως ενέργειας στη «Γηραιά Ήπειρο», έδωσε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην ανακοίνωσή της για τη συμμετοχή στην αρχική έκδοση της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση, ο Γιώργος Γκιαούρης, Regional Head, Energy South Eastern Europe της EBRD, δήλωσε πως το ομόλογο της ΔΕΗ είναι η πρώτη έκδοση βιωσιμότητας στην περιοχή της Τράπεζας. «Η συναλλαγή στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις ενέργειας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη δέσμευση για απαλλαγή από τον άνθρακα και τη βιωσιμότητα», συμπλήρωσε.