Σταθερές οι τιμές γραφείων και καταστημάτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθερές οι τιμές γραφείων και καταστημάτων

Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Ελλάδας με τις τιμές να αυξάνονται σιγά – σιγά στα πολύ καλά κτήρια γραφείων και καταστημάτων βλέπει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Eurobank Property Services.

Όπως σημειώνεται σε έρευνα της εταιρείας, τα ενοίκια για τους καλούς εμπορικούς χώρους κυμάνθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους μεταξύ 100 και 140 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σταθερή ήταν η ζήτηση στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της χώρας όπως η Ερμού στο κέντρο, η Μεταξά στη Γλυφάδα και το εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς και του Χαλανδρίου όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα σημάδια αύξησης ενοικίων. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η ζήτηση επίσης ήταν σταθερή, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πιο ανταγωνιστικά και κυμαίνονται κοντά στα 42 ευρώ ανά τ.μ.

Στην τάση αυτή συμβάλλουν τα σχέδια επέκτασης των μεγάλων εγχώριων και ξένων αλυσίδων που παρά την κρίση έχουν αρχίσει να βλέπουν προς τις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις και τα νησιά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αλυσίδας ένδυσης Η&Μ, η αλυσίδα ένδυσης Funky Buddha, η αλυσίδα καθαριστηρίων 5asec και η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Jysk.

Πάντως, η κινητικότητα στις δευτερεύουσες εμπορικές περιοχές παραμένει περιορισμένη, με τη ζήτηση για νέες μισθώσεις να αφορά κυρίως σούπερ μάρκετ, καφέ και χώρους εστίασης (κυρίως ταχυφαγεία).

Σε ότι αφορά τα γραφεία, ζήτηση υπάρχει για χώρους από 500 τ.μ. έως 1.500 τ.μ. κυρίως στη λεωφόρο Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Σύνταγμα, ενώ πολύ περιορισμένη είναι η ζήτηση για παλιότερα γραφεία, γ’ και δ’ κατηγορίας.

Στην αγορά των αποθηκευτικών χώρων και των logistics οι τιμές των ενοικίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2,5 και 3,5 ευρώ ανά τ.μ. για τους χώρους α’ ποιότητας. Η προσφορά νέων χώρων είναι περιορισμένη, καθώς όσοι κατασκευάζονται είναι συνήθως κατά παραγγελία.

Η ζήτηση από πλευράς των ενδιαφερόμενων εταιρειών –κυρίως από σουπερμάρκετ- εντοπίζεται σε αποθήκες από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ., και πάνω από 10.000 τ.μ. όταν πρόκειται για χώρους logistics, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και 15% ελεύθερων γραφειακών χώρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider