Οι ξένοι δεν αγοράζουν ελληνικά σπίτια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένοι δεν αγοράζουν ελληνικά σπίτια

Ξένοι επενδυτές αναζητούν, ρωτούν και μελετούν σχετικά με την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, λόγω και της άδειας διαμονής που δικαιούνται αν αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς όμως να προχωρούν σε κάποια αγορά.

«Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες κυρίως από την Κίνα και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου που κάνουν διερευνητικές κινήσεις για την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα, αλλά οι συμφωνίες που κλείνουν τελικά είναι ελάχιστες», σημειώνει στο insider.gr μεσίτης που δραστηριοποιείται στη περιοχή των Νοτίων Προαστίων. Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική αβεβαιότητα, οι συχνές αλλαγές στη φορολογία και τα capital controls αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που τελικά οδηγούν τα deals σε αποτυχία.

Παρόμοια είναι η εικόνα που σκιαγραφεί και η έρευνα της Eurobank Property Services για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Οι αναλυτές της θυγατρικής εταιρείας της Eurobank βλέπουν σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική αγορά κατοικίας με τη ζήτηση να παραμένει περιορισμένη και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα. Οι αγοραστές παραμένουν ελάχιστοι αλλά σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των ξένων που θέλουν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα η ζήτηση ήταν χαμηλή στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά στην περιοχή του Κολωνακίου αλλά και στα νότια Προάστια υπήρξε σταθεροποίηση των τιμών λόγω του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών (Κινέζων, Αιγυπτίων κ.α.) για την αγορά ακινήτου με σκοπό την άδεια παραμονής.

Οι ξένοι ενδιαφέρονταν κυρίως για σπίτια κοντά στην θάλασσα, ενώ Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού έδειξαν ενδιαφέρον κυρίως για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Ωστόσο, οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί και δεν προχώρησαν σε συναλλαγές κυρίως λόγω του αβέβαιου οικονομικού κλίματος και των συχνών αλλαγών στη φορολογία. Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας αποδείχθηκαν και τα capital controls.

Στην παραθεριστική κατοικία τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και προσφοράς παρατηρήθηκε σταθερότητα ή σημειώθηκε μικρή πτώση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Παρόλο που η ζήτηση παραμένει χαμηλή, οι καλύτερες περιοχές σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κρήτη παρέμειναν ελκυστικές για μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών ή Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Επιπλέον, υπήρξε μεγάλη ζήτηση για μεσαίας η καλής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες για ενοίκιο με την εβδομάδα, αλλά και πώληση, με στόχο τις υψηλές αποδόσεις, κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 (και με δεδομένες τις καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού) προβλέπεται να είναι πολύ καλό για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος ενδείκνυται για επενδύσεις στη συγκεκριμένη αγορά, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank Property Services.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider