METRO: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών – Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
METRO: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών – Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι
Δρομολογείται αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 8 καταστήματα στην Αττική. Στόχος τα 35-40 σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2022 και τα 97, συνολικής ισχύος 25MW, ως το τέλος του 2023.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της METRO AEBE για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της ανά την Ελλάδα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και δη την ενεργειακή της αυτοτέλεια.

Κατά τις πληροφορίες, τη δεδομένη χρονική στιγμή προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οκτώ καταστήματα της εταιρείας στην Αττική, ενώ, όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO ΑΕΒΕ, Μανώλης Καρυδάκης, η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου φωτοβολταϊκών προβλέπει εργασίες εγκατάστασης στις στέγες 35-40 ιδιόκτητων καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry ως το τέλος του 2022.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 25MW, σε εγκαταστάσεις της ανά την ελληνική επικράτεια, υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering), ως το τέλος του 2023. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται η συνολική ετήσια ενεργειακή κατανάλωση της ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ να καλύπτεται κατά 30% από αυτές τις ιδιόκτητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ πως στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, η ΜΕΤΡΟ υλοποιεί επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.

Η χρηματοδότηση

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, στις 29 Ιουλίου έπεσαν οι υπογραφές για τη δανειακή σύμβαση που προβλέπει τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ από την Alpha Bank, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 12,6 εκατ. ευρώ - από το σύνολο της επένδυσης των 17,1 εκατ. ευρώ - και εμπίπτει στον πυλώνα «πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (6,3 εκατ. ευρώ), 30% μέσω δανείου της τράπεζας (3,8 εκατ. ευρώ) και κατά 20% μέσω ιδίας συμμετοχής. Γι’ αυτή τη συναλλαγή, η ΜΕΤΡΟ δεν θα κάνει χρήση κρατικών ενισχύσεων. Από τη συνολική επένδυση των 17,1 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank καλύπτει το 74% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 26% καλύπτεται από διακριτή συναλλαγή με τη συμμετοχή της Eurobank.

«Η απόφασή μας να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα αποτελεί φυσική συνέχεια της στρατηγικής της METRO να στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και να υιοθετεί πρακτικές ενεργειακής διαχείρισης και μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος που μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλίσει 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών. Ως μία 100% ελληνική εταιρεία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά λιανικής (My market) και οργανωμένης χονδρικής (METRO Cash & Carry), έχουμε θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο το 2027 να πετύχουμε ενεργειακή ουδετερότητα», σχολίασε, κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ο κ. Καρυδάκης.

Το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος

Όπως είχε αποκαλύψει στα τέλη Μαΐου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, η επίπτωση του δυσθεώρητου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της εταιρείας είναι δραματική. Για το 2022, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 26,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,1 εκατ. ευρώ (!) έναντι του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 19,3 εκατ. ευρώ. Με την κατανάλωση, μάλιστα, να είναι σταθερή στα επίπεδα των 121.000 μεγαβατώρων. «Εάν δεν ήταν οι επιδοτήσεις το ενεργειακό κόστος θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Παντελιάδης, αποκαλύπτοντας ότι το 2020, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΜΕΤRO δεν ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ.

Η METRO AEBE μετρά ήδη 46 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής και αυτή τη στιγμή διαθέτει συνολικά 280 σημεία σε όλη την Ελλάδα, μέσω των καταστημάτων χονδρικής METRO Cash & Carry και των καταστημάτων λιανικής My market. Η εταιρεία απασχολεί περίπου11.500 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Η πρώτη netmetering επένδυση με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Παντελιάδης (ΜΕΤRO): Κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας στην αγορά – Τα σχέδια για το μέλλον και το «ναι» υπό προϋποθέσεις στις εξαγορές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider