Υπέρ της Γης χαρίζει την εταιρεία Patagonia αξίας 3 δισ. ο ιδρυτής της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ της Γης χαρίζει την εταιρεία Patagonia αξίας 3 δισ. ο ιδρυτής της
Αποφάσισε να δωρίσει την εταιρεία ρουχισμού και εξοπλισμού σε περιβαλλοντική ΜΚΟ και ειδικά σχεδιασμένο trust για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Ο 83χρονος δισεκατομμυριούχος ορειβάτης και περιβαντολόγος Yvon Chouinard, ιδρυτής της εταιρείας ρουχισμού και ειδών εξωτερικών δραστηριοτήτων Patagonia, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πως αποφάσισε από κοινού με την οικογένεια του να δωρίσουν την εταιρεία σε περιβαλλοντική ΜΚΟ και ειδικά σχεδιασμένο trust για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο μήνυμα του με τίτλο «Η Γη είναι πλέον ο μοναδικός μας μέτοχος» ο Chouinard ομολόγησε πως ποτέ δεν ήθελε να γίνει επιχειρηματίας και πως δημιούργησε ορειβατικό εξοπλισμό για να πηγαίνει να κάνει αναρρίχηση με τους φίλους του. Η απόφαση του 83χρονου μεταφράζεται πρακτικά σε διάθεση ποσού της τάξης των περίπου 100 εκατ. δολαρίων υπέρ δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ποσού εξαρτώμενου από την «υγεία» της εταιρείας. Παραδέχθηκε πως είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει πρώτα την εταιρεία και να δωρίσει απευθείας τα χρήματα, αλλά όπως δήλωεσε «δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι πως ο νέος μέτοχος θα διατηρούσε τις αξίες μας ως εταιρεία και αν θα κρατούσε το υπάρχον προσωπικό μας ανά τον κόσμο». Επίσης εξέτασε και το ενδεχόμενο να εισάγει την εταιρεία σε χρηματιστηριακή αγορά, κίνηση που ο ίδιος χαρακτηρίζει πως θα ήταν καταστροφική, καθώς ακόμα και εταιρείες με τις καλύτερες προθέσεις βρίσκονται κάτω από πίεση των επενδυτών της.

Αντ'αυτού η οικογένεια Chouinard αποφάσισε να μεταφέρει το σύνολο των τίτλων ιδιοκτησίας σε δύο νομικά πρόσωπα: στο Patagonia Purpose Trust, υπό την ηγεσία της εταιρείας, όπου και θα είναι και ο μοχλός αποφάσεων, αλλά θα φέρει μόλις το 2% των μετοχών της εταιρείας, και στην αμερικανική ΜΚΟ Holdfast Collective, που θα κατέχει πλέον τις μετοχές με μη δικαίωμα ψήφου, ήτοι το 98% της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φθηνή στέγη για νέους: Χαμηλότοκα δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή και πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για 100.000 δικαιούχους

Αυξάνεται κατά 50% το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Κατασκευάζονται σύγχρονες φοιτητικές εστίες

Σκέρτσος: To στεγαστικό πρόγραμμα αφορά 137.000 πολίτες, θα έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider