Κόντρα για την αγορά Μοδιάνο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα για την αγορά Μοδιάνο

Νέες κόντρες προκαλεί η πώληση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου από το ΤΑΙΠΕΔ. O λόγος για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, ένα από τα κτήρια-τοπόσημα της πόλης που δόθηκε προς 1,9 εκατ. ευρώ στην εταιρεία One Outlet AE.

Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ανακήρυξε την One Outlet ΑΕ ως προτιμητέο επενδυτή για το 43,64% του κτηρίου που κατέχει προκαλώντας άμεσα την αντίδραση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο του κ. Μιχάλη Ζορμπίδη να κάνει λόγο για «αρνητική εξέλιξη για την Αγορά Μοδιάνο και την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος σε δήλωση του αναφέρει το τίμημα που προσέφερε ο προτιμητέος επενδυτής «εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος της επένδυσης και τις προοπτικές που μπορεί να έχει». Αποκάλυψε πως το ΕΕΘ ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά δεν μπόρεσε λόγω «νομικών εμπλοκών που εγέρθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας».

Τι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ

Πηγές του Ταμείου με τις οποίες επικοινώνησε το insider.gr απαντούν ότι το τίμημα που έδωσε η One Outlet είναι υψηλότερο από την αποτίμηση ύψους 1,75 του περιουσιακού στοιχείου. Υπενθύμισαν παράλληλα ότι πρόκειται για μια κατακερματισμένη ιδιοκτησία, αφού πέρα από το 43,64% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο ποσοστό του ακινήτου μοιράζεται σε 59 ιδιοκτήτες, δύο εκ των οποίων έχουν 4% και οι υπόλοιποι ακόμα μικρότερα ποσοστά. «Πρόκειται εξάλλου, για ένα σε γενικές γραμμές εγκαταλελειμμένο ακίνητο που χρήζει ανακατασκευής, το οποίο σημαίνει και μεγάλη επένδυση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ποια είναι η αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5τμ-30τμ το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.

Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917) στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930.

Το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider