Παρά την πλήρη ανατροπή των δεδομένων από την ενεργειακή κρίση, η ΔΕΗ πέτυχε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36% εντός του 2022, όπως φαίνεται από το report απόδοσης του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας που εκδόθηκε τον Μάρτιο του αμέσως προηγούμενου έτους.
Η μείωση ενεργοποιεί τη ρήτρα αειφορίας, καθώς έστω και για λίγες ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται κάτω από τον στόχο μείωσης κατά 40%, ο οποίος προβλεπόταν στο «πράσινο» ομόλογο (Sustainability Linked Bond, SLB). Παρά πάντως τη μη επίτευξη του στόχου, τα μηνύματα της επενδυτικής κοινότητας είναι θετικά, καθώς η επίδοση της ΔΕΗ θεωρείται εξαιρετική εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι ο «πήχυς» του 40% στο ομόλογο δεν ήταν ένας «χαλαρός δείκτης» για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της επιχείρησης.
Βάση αναφοράς του στόχου μείωσης είναι το 2019, όταν οι εκπομπές CO2 της επιχείρησης είχαν ανέλθει σε 23,1 εκατ. μετρικούς τόνους. Για την αποκλιμάκωσή τους κατά 40% εντός του 2022, η ΔΕΗ θα έπρεπε να περιορίσει τους ρύπους σε 13,9 εκατ. μετρικούς τόνους. Η επίδοσή της υπολείπεται κατά μόλις 4% από αυτό το νούμερο, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν στην ενίσχυση της παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης, τόσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας όσο και για τη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πέναλτι μεταφράζεται σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, με εφαρμογή από την επόμενη ημερομηνία πληρωμής κουπονιού, στις 2 Οκτωβρίου του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε αντλήσει 650 εκατ. ευρώ από το «πράσινο» ομόλογο λήξεως 2026, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, χάρη στη μεγάλη ζήτηση.
Ο όμιλος ΔΕΗ έχει εκδώσει εντός του 2021 μέσω της ΔΕΗ Α.Ε. τρεις ομολογίες βιωσιμότητας οι οποίες διαπραγματεύονται στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Fitch: Μικρές οι επιπτώσεις του πέναλτι στη ΔΕΗ
Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch σχετικά με το ανωτέρω πέναλτι, δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη βάση των ομολογιούχων και στην τιμολόγησή του στη δευτερογενή αγορά, παρόλο που το ποσοστό των ESG funds που κατέχουν τα ομόλογα είναι περίπου 60%.
Το παραπάνω εξηγείται από τον οίκο με την προσδοκία πως τα κύρια funds θα συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι η αποτυχία επίτευξης του στόχου δεν σχετίζεται με τις λειτουργικές επιδόσεις της ΔΕΗ, την αλλαγή στρατηγικής της ή την αποδυνάμωση του προσανατολισμού της στη βιωσιμότητα.
H Fitch υπογραμμίζει πως η ΔΕΗ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, βοηθώντας την να προχωρήσει προς τον στόχο απο-ανθρακοποίησής της.