Ψάλτης (Alpha Bank): Το deal με τη UniCredit ενδυναμώνει τη θέση μας - Αναβαθμίζει το guidance για έσοδα και κέρδη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψάλτης (Alpha Bank): Το deal με τη UniCredit ενδυναμώνει τη θέση μας - Αναβαθμίζει το guidance για έσοδα και κέρδη
Βασίλης Ψάλτης
Άνετα υπερέβη ακόμη και των αισιόδοξων εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών, η Alpha Bank, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, κόστους και κεφαλαιακή επάρκειας όσο και στην ποιότητα του ενεργητικού.

Άνετα υπερέβη ακόμη και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών, η Alpha Bank, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, κόστους και κεφαλαιακής επάρκειας όσο και στην ποιότητα του ενεργητικού, αναβαθμίζοντας παράλληλα το guidance για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα άνω του 11,5% από υψηλότερα του 11% προηγουμένως, αλλά και τον στόχο για έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ περίπου για φέτος έναντι άνω των 2,2 δισ. ευρώ που έθετε η διοίκηση τον Αύγουστο.

Βέβαια, η διοίκηση διατήρησε μια πιο συντηρητική θέση για τα EPS καθώς δεν αναβάθμισε σημαντικά το στόχο για φέτος. Συγκεκριμένα, από τα 0,24 ευρώ ανά μετοχή στο εννεάμηνο, εκτιμά πως θα κινηθούν υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (με προηγούμενη καθοδήγηση για άνω των 0,29 ευρώ ανά μετοχή).

Το κόστος κινδύνου (CoR) παραμένει σταθερό στις 80 μονάδες βάσης (το consensus αναμένει να κινηθεί προς τις 73 μονάδες βάσης), όπως και δείκτης FL CET1 στο 14%. Ως προς το τρίτο τρίμηνο, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 188 εκατ. ευρώ που ήταν κατά 7% υψηλότερα από το consensus (175 εκατ. ευρώ) με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων φτάνοντας στα 477 εκατ. ευρώ, όταν οι αναλυτές έθεταν τον «πήχη» στα 449 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) ενισχύθηκε περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,59% από 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο και 2,23% στο πρώτο.

Φυσικά, η διοίκηση αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο θετικό deal με τη UniCredit που αλλάζει τον εγχώριο τραπεζικό «χάρτη» και έχει ως «αιχμή» τη ρουμανική αγορά. H επικείμενη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εστιάζει στην εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά, τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και την απόκτηση από την ιταλική τράπεζα των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέφερε πως η συμφωνία θα ενδυναμώσει τη θέση και το δίκτυο της τράπεζας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρει στους η Alpha στους πελάτες της, με τη Uni να αποτελεί έναν ισχυρό εταίρο με ευρεία τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς συνεργασίας, κίνηση ορόσημο καθώς αποτελεί την πρώτη επένδυση στρατηγικού παίκτη μετά την ελληνική κρίση.

Παράλληλα εστίασε στην εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία («AlphaLife»), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης ζωής της Alpha που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, αλλά και στη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα.

Η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας τον δείκτη ROTE υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, λόγω της ελάφρυνσης RWA στη Ρουμανία και των κεφαλαιακών κερδών από τα μερίδια που πωλήθηκαν, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία. Στη Ρουμανία, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να συγχωνεύσουν τις τραπεζικές τους θυγατρικές δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα, με ένα συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% από το σύνολο του ενεργητικού.

Η συμφωνία φαίνεται να αποτιμά την Alpha Bank Romamia στο 1,2x της λογιστικής της αξία, με την Alpha Bank να λαμβάνει 300 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το πέρας της συναλλαγής αναμένεται να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα. Ο όμιλος αναμένει κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 100 μονάδων βάσης από τη συνολική συναλλαγή, η οποία φέρνει τα εποπτικά της μεγέθη πιο κοντά σε εκείνα των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, η νέα οντότητα που δημιουργηθεί θα φέρει (pro forma) 10,3 δισ. δανειακό χαρτοφυλάκιο και καταθέσεις ύψους 12,1 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας η διανομή μερίσματος για το 2023»

Ο CEO της Alpha Bank επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης - μετά και το θετικό deal - για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023, με τις σχετικές αποφάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να λαμβάνονται στις αρχές του 2024.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων στράφηκε στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης. Ως προς το πρώτο, η διοίκηση επισήμανε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν στα 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. που ανέμενε, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο τους στα τέλη του έτους, με βάση τον κύκλο της ΕΚΤ.

Η Alpha, όπως ανέφερε και ο CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, τοποθετείται στρατηγικά ώστε να προετοιμάσει τον ισολογισμό της για σταθερά ή χαμηλότερα επιτόκια ως απάντηση στην ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων, με επίκεντρο τον επιτοκιακό κίνδυνο και τη «θωράκιση» των καθαρών εσόδων από τόκους με receivers που μπαίνουν στις καταθέσεις αλλά και αύξηση των fixed rate τίτλων και την επέκταση των fixed rate προϊόντων. Αναλυτικότερα, η τράπεζα τοποθετείται σε τίτλους σταθερού επιτοκίου για να «κλειδώσει» την καμπύλη αποδόσεων, ενώ παράλληλα προετοιμάζει και ένα physical hedging, χρησιμοποιώντας και παράγωγα, κινήσεις που αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο από την πιθανή μείωση των επιτοκίων από το 2024 και μετά.

Στο ζήτημα της τάσης πρόωρης αποληρωμών των δανείων, ο Βασίλης Ψάλτης ανέφερε πως «κάναμε λάθος, καθώς εκτιμούσαμε ότι οι αποπληρωμες θα ήταν φαινόμενο του πρώτο εξαμήνου, τάση που συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο. Ο ίδιος βλέπει ωστόσο μια σταδιακά αποκλιμάκωση σε αυτό το σκέλος, διατηρώντας το στόχο για 33 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια για το 2023, με ένα χαμηλό «downside risk».

Αναλυτικά, οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ (στην Ελλάδα) από 27,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που οι υψηλές αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα (στα 1,8 δισ. ευρώ) περιόρισαν την καθαρή πιστωτική επέκταση στα 0,1 δισ. στο τρίμηνο. Να σημειωθεί πως στο διεθνές σκέλος δραστηριοτήτων της Alpha, οι δανειοδοτήσεις (4,337 δισ. ευρώ) ενισχύθηκαν κατά 7% στη βάση της πλεονάζουσας ρευστότητας, με τις καταθέσεις να είναι κατά 13% υψηλότερες στα 6,24 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ζημίες απομείωσης ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες στα 76 εκατ. (consensus στα 79 εκατ. ευρώ), με το κόστος κινδύνου να είναι εκ νέου υψηλότερο στις 79 μονάδες βάσης, από 76 στο δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης NPE υποχώρησε από το 7,6% στο 7,2%, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings), της περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού και της θετικής επίπτωσης (υποχώρηση κατά 20 μονάδες βάσης) από την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής τραπεζικής τον Οκτώβριο - project «Cell». Το υπόλοιπο - στοκ των NPEs υποχώρησε κατά τη διάρκεια του τριμήνου στα 2,8 δισ. ευρώ, ή 2% χαμηλότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές (2,9 δισ. ευρώ). Ο δείκτης κάλυψης ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 41% από 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Να επισημανθεί πως τα spreads δανεισμού υποχώρησαν μερικώς, με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση να καταγράφεται στην ενότητα των καταναλωτικών δανείων, με μέσο περιθώριο στο 6,47% από 6,66% στο δεύτερο τρίμηνο και στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 3,35% από 3,46%, με σχετική σταθερότητα και ήπιότερο ρυθμό συμπίεσης στα δάνεια μεγάλων εταιρειών και στα στεγαστικά στο 2,98% (από 3,07% στο δεύτερο τρίμηνο) και 2,13% (από 2,14% στο δεύτερο τρίμηνο) αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο δείκτης κάλυψης της ελάχιστης απαίτησης για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 24,43%, αρκετά υψηλότερα από τους ενδιάμεσους μη δεσμευτικούς στόχους του 2023 (19,94%) και του 2024 (22,39%), ενώ η διοίκηση επισήμανε πως η τράπεζα θα συνεχίζει να προχωρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εκδόσεις τίτλων, έχοντας ωστόσο ένα «μαξιλάρι» έναντι των στόχων και απέχοντας κατά 0,9 δισ. ευρώ από το στόχο για το 2026 στο 24,4%. Η διοίκηση ανέφερε πως διαθέτε ισχυρά «buffer» αλλά και χρόνο για να εξετάσει τις επιλογές της, ενώ με βάση το στόχο για το 2026 μπορεί να προχωρήσει από το νέο έτος σε μία έως δύο εκδόσεις τον χρόνο.

Η ισχυρή ρευστότητα του ομίλου αντικατοπτρίζεται στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 74%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ενισχύθηκε στο 191% από 183% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το εποπτικό όριο και τους στόχους της διοίκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider