Το τέλος ενός μεγάλου επιχειρηματικού κύκλου και την έναρξη ενός νέου, πολλά υποσχόμενου σηματοδοτεί η πλήρης απορρόφηση της Δωδώνη από τον όμιλο Vivartia , σε μια επενδυτική κίνηση που αναμενόταν εδώ και μήνες.
Το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, βασικός μέτοχος της Vivartia, είχε αποκτήσει το 78% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από το 2021 και πλέον η ρωσική SI Foods αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση και των υπόλοιπων μετοχών της Δωδώνη στη Vivartia, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα στη διαδικασία αναδιάρθρωσής της, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 χρόνια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσω της Vivartia, το CVC ελέγχει και τη Δέλτα.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα βρίσκει το αμερικανικό fund να ανεβάζει ταχύτητα ως προς την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου του, ήτοι τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, συνδυάζοντας τα πιο ισχυρά «χαρτιά» που έχουν να επιδείξουν στον κλάδο του γάλακτος και της φέτας, Δέλτα και Δωδώνη αντίστοιχα. Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο γαλακτοβιομηχανίες να διατηρήσουν η καθεμία την αυτόνομη πορεία τους, με τις δραστηριότητές τους να υπολογίζεται πως θα λειτουργήσουν συνδυαστικά, ως «συγκοινωνούντα δοχεία», παράγοντας σημαντικές συνέργειες για τη Vivartia και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό έναντι των άλλων ισχυρών «παικτών» της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.
Δεδομένης άλλωστε της στόχευσης του CVC να καταστήσει τη Vivartia έναν πανίσχυρο όμιλο στην αγορά τροφίμων, Δωδώνη και Δέλτα καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
«Εξετάζουμε συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ», δήλωνε στους δημοσιογράφους τον περασμένο Οκτώβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, Μιχάλης Παναγιωτάκης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εντός του 2023 η Δωδώνη ολοκλήρωσε επενδύσεις συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας τη «δύναμη πυρός» της τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας όπου παράγεται το παραδοσιακό γιαούρτι, όσο και στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων όπου παράγεται η φέτα και το τελευταίο διάστημα και τα φυτικά προϊόντα. Παράλληλα, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου «τρέχει» επενδύσεις και στην ενέργεια.
«Ολοκληρώνουμε σιγά σιγά ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 7 εκατ. ευρώ και τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τα οφέλη. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε προβεί σε επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ συνολικά», είχε αναφέρει πριν δύο μήνες ο κ. Παναγιωτάκης.
Άλλωστε, οι δύο νέες σύγχρονες μονάδες της Δωδώνη για την παραγωγή φυτικών προϊόντων και τη συσκευασία σκληρών τυριών, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Απρίλιο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Ελεούσα Ιωαννίνων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως έχει αποκαλύψει ο κ. Παναγιωτάκης, το 2023 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την εταιρεία καθώς τα λειτουργικά κόστη εμφανίζουν μείωση κατά 20% από πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών αναμένεται ελαφρώς υψηλότερος έναντι του 2022, οπότε και είχε αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί άλλωστε ότι το 2022 η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία είχε καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.
Στο μεταξύ – και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από την ίδρυσή της – η ΔΩΔΩΝΗ προχώρησε στο επαναλανσάρισμα των στραγγιστών της γιαουρτιών, τα οποία έχουν και νέα συνταγή και νέα συσκευασία. Το νέο στραγγιστό γιαούρτι βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Αύγουστο. «Έχουμε μεγάλες βλέψεις στην αγορά για αυτό το προϊόν», δήλωνε τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Παναγιωτάκης, υπενθυμίζοντας πως το στραγγιστό γιαούρτι αποτελεί το 65% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού. Η Δωδώνη κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 8% με 10% της αγοράς στο στραγγιστό γιαούρτι, φιγουράροντας μεταξύ δεύτερης και τέταρτης θέσης, ανάλογα και με τις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιεί τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι «παίκτες» του κλάδου.
Ο κύκλος που κλείνει
Η SI Foods Holding εξαγόρασε τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η συναλλαγή αυτή ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση από το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκείνη την εποχή, η Δωδώνη, ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα ήταν κοντά στη χρεοκοπία με σημαντικά αδιάθετα αποθέματα, υψηλά χρέη σε τράπεζες και αγρότες και έχοντας υποστεί τις συνέπειες μακροχρόνιας αποεπένδυσης.
Οι νέοι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τις αυθεντικές πρακτικές παραγωγής, διαφυλάσσοντας την εμβληματική κληρονομιά της στη βορειοδυτική Ελλάδα. Όχι μόνο εξοφλήθηκαν πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας προς τις τράπεζες και πάνω από 5.000 παραγωγούς γάλακτος, αλλά η εταιρεία προχώρησε έκτοτε στην αγορά πάνω από 750 εκατ. λίτρων γάλακτος παρέχοντας ισχυρή οικονομική ώθηση στην περιφέρεια της Ηπείρου.
Τα τελευταία δέκα χρόνια δε η Δωδώνη κατάφερε επίσης να διπλασιάσει σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις της και να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της. Με την αρχική τους τοποθέτηση και τις επακόλουθες επενδύσεις, τα τελευταία 10 χρόνια, η SIF εξασφάλισε την εισροή σχεδόν 75 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.