Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Morgan Stanley - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Morgan Stanley - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Το νήμα από το 2023 πιάνουν οι ελληνικές τράπεζες, με τη Morgan Stanley να αναμένει ένα ακόμη έτος περαιτέρω μεγέθυνσης και «ράλι», αναβαθμίζοντας συστάσεις και τιμές στόχους.

Το νήμα από το 2023 (έτος υπεραπόδοσης για τον τραπεζικό κλάδο και το Χρηματιστήριο Αθηνών) - πιάνουν οι ελληνικές τράπεζες, με τη Morgan Stanley να αναμένει ένα ακόμη έτος περαιτέρω μεγέθυνσης και «ράλι», αναβαθμίζοντας συστάσεις και τιμές στόχους για τις τελευταίες.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν κατά περίπου 74% κατά μέσο όρο το 2023, υποστηριζόμενες από τις αναβαθμίσεις κερδοφορίας κατά 69% περίπου, ως αποτέλεσμα του re - rating του κλάδου κατά 9% περίπου κατά τη διάρκεια του έτους, με δείκτη forward P/B για το επόμενο έτος στο 0,7x και δείκτη P/E στο 5,7x. Οι ελληνικές τράπεζες υπεραπέδωσαν κατά 50% περίπου ένατι του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη (SX7E) το 2023, αλλά αυτό έρχεται μετά από αρκετά χρόνια υποαπόδοσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους και του ισχυρού «turnaround» που υποστηρίζεται από την ανάκαμψη σε μακροοικονομικό επίπεδο, την εξυγίανση των ισολογισμών και την ενίσχυση του περιθωρίου στη βάση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, oι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο forward P/BV για το επόμενο έτος στο 0,7x, ευθυγραμμιζόμενες με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και δείκτη forward P/E στο 5,7x, ήτοι με discount περίπου 10% έναντι του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών στο 6,3x. Ωστόσο, η Nida Iqbal, υπεύθυνης ανάλυσης και κάλυψης της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει, πως σε συζητήσεις που πραγματοποίησε με ξένους επενδυτές και θεσμικούς, υπήρξε μια αμφισβήτηση από τους τελευταίους ως προς την υλοποίηση ενός περαιτέρω re - rating, άποψη την οποία δεν ενστερνίζεται ο αμερικανικός οίκος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες κατά 6% και 8% περίπου κατά μέσο όρο για το 2024 και το 2025. «Οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών στο μακροοικονομικό πεδίο, για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2024, με τα επιτόκια στο τέλος του έτους να φτάνουν στο 3% και στο 2% στα τέλη του 2025. Οι συζητήσεις μας με τις διοικήσεις των τραπεζών και η ανάλυση ευαισθησίας επιτοκίου, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις μας ήταν πολύ συντηρητικές δεδομένου του υποστηρικτικού πλαισίου από 1) μια ταχύτερη ανατιμολόγηση των υποχρεώσεων έναντι των περιουσιακών στοιχείων καθώς ακολουθούν οι μειώσεις επιτοκίων, 2) της υποστήριξη από την επανεπένδυση του χαρτοφυλακίου τίτλων σε υψηλότερες αποδόσεις και 3) των σχεδιασμών των διοικήσεων για αύξηση του hedging. Προβλέπουμε τώρα μια μέση μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 4% περίπου το 2024, ακολουθούμενη από μια μέση πτώση 8% περίπου το 2025», αναφέρει η Iqbal. Επίσης, ενσωματωνει την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στις εκτιμήσεις της Eurobank. «Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της, κατά μέσο όρο για τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε κατά 2% υψηλότερα από το consensus για το 2024 και κατά 5,5% επίσης υψηλότερα από το consensus για την κερδοφορία του 2025 – με οδηγό τη Eurobank».

Η σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το περαιτέρω re - rating

Η εις βάθος σύγκριση αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών υποδηλώνει τη δυνατότητα ενός περαιτέρω re - rating με δεδομένες: 1) τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 2,3% για το 2024 έναντι 0,5% για την περιοχή της ΕΕ, του 2) ισχυρότερου μακροοικονομικού πλαίσου και της αύξησης των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και των άμεσων ξένων επενδύσεων που οδηγούν σε αύξηση της απόδοσης CAGR των δανείων κατά 6% περίπου το 2023 - 2025 (4% περίπου CAGR καθαρής πιστωτικής επέκτασης) έναντι 2% περίπου καθαρής πιστωτικής επέκτασης των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά μέσο όρο. 3) Ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις των επιτοκίων, η υψηλότερη αύξηση των δανείων, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και η συνεχιζόμενη διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων (καθώς τα επίπεδα NPEs ομαλοποιούνται προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα) θα στηρίξουν τα καθαρά έσοδα. 4) Η αποδοτικότητα ενεργητικού (ROA) για το 2025 για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 1,2% έναντι 0,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 6) ο δείκτης ROTE για τις ελληνικές τράπεζες για το 2025 - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley - φτάνει στο 12,1% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 11,9% για τον μέσο όρο της ΕΕ. Τέλος, η ομάδα ανάλυσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει θετική για τον κλάδο και αναμένει ένα περαιτέρω re - rating, καθώς οι δείκτες PMI ανακάμπτουν.

Morgan Stanley

Τιμές στόχοι - Σε «overweight» και η Eurobank

Έτσι η Morgan Stanley διατηρεί την «overweight» σύσταση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank με τιμές στόχους στα 8,14 ευρώ (7,50 ευρώ προηγουμένως), στα 4,58 ευρώ αντίστοιχα (από 4,16 ευρώ προηγουμένως) και στα 2,08 ευρώ (από 2,06 ευρώ προηγουμένως αντίστοιχα, ενώ αναβαθμίζει τη μετοχή της Eurobank επίσης σε «overweight» (από «equal - weight») με τιμή στόχο στα 2,33 ευρώ από 2,01 ευρώ προηγουμένως. Τέλος, για τη Eurobank, η σύσταση παραμένει στο «equal - weight» με την τιμή στόχο στα 1,95 ευρώ από 2,10 ευρώ που έθετε προηγουμένως. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της σειράς προτίμησης της Morgan Stanley στο πλαίσιο της κάλυψης των τραπεζών της ζώνης της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), δεδομένου του πιο ελκυστικού «risk - reward».

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν τις όποιες αντιξοότητες προκύψουν στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους από τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, αλλά βλέπουν μια αντιστάθμιση και ανοδικά περιθώρια από την πλεονάζουσα ρευστότητα που θα κινηθεί προς τους μετόχους ή για την περαιτέρω δυναμική και ανάπτυξη του ενεργητικού. Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley υποθέτουν πλέον ένα payout ratio της τάξεως του 35% - 50% για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2025. Η Εθνική ξεχωρίζει, με πλεονάζοντα ρευστότητα άνω των 500 μονάδων βάσης, υψηλότερα από τους στόχους της διοίκησης έως το 2025. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πιθανότητες περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας από 9% - 38% από την ανάπτυξη της πλεονάζουσας ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, με την επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων (από τη χρήση του 2023) να αποτελεί «καταλύτη» για τον κλάδο. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της πλεονάζουσας ρευστότητας και της απόδοσης στους μετόχους είναι πιθανό να μειώσει επίσης το κόστους κεφαλαίου από τα τρέχοντα επίπεδα του 17,3% κατά μέσο όρο», αναφέρει η Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νικολαΐδης (Moody's): Εφικτός ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για τις 4 συστημικές τράπεζες ακόμη και από φέτος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider