Άλμα κερδοφορίας για την Coca Cola 3E – Οι «ηχηρές» συνεργασίες του 2023

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα κερδοφορίας για την Coca Cola 3E – Οι «ηχηρές» συνεργασίες του 2023
Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρονιά που μας πέρασε.

Σημαντική αύξηση κερδών κατέγραψε το 2023 η Coca Cola 3E, παραμένοντας προσηλωμένη στη στρατηγική της «για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για την αγορά».

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, το 2023 τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 43,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 26,6 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022.

Οι καθαρές πωλήσεις σε αξία ενισχύθηκαν στα 669,4 εκατ. ευρώ έναντι 573,5 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις σε όγκο. Ειδικότερα, τη χρονιά που μας πέρασε πωλήθηκαν 119,6 εκατομμύρια κιβώτια, έναντι 112,7 εκατομμυρίων κιβωτίων το 2022.

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 223,2 εκατ. ευρώ έναντι 180,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας, αγγίζοντας το 2023 τα 61 εκατ. ευρώ από 39,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο συνολικός δανεισμός της Coca Cola 3E ήταν μηδενικός, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στο ποσό των 219,5 εκατ. ευρώ έναντι 195,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Οι προτεραιότητες

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση «οι στρατηγικές μας προτεραιότητες για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού μας μοντέλου διατηρούνται αμετάβλητες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική μας για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για την αγορά, προκειμένου να διαθέτουμε στους καταναλωτές και πελάτες μας το κατάλληλο προϊόν, στην κατάλληλη συσκευασία, στην κατάλληλη τιμή, για το κατάλληλο κανάλι διανομής σε κάθε ευκαιρία κατανάλωσης. Η στρατηγική αυτή, μας επιτρέπει να βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στον προσδιορισμό των τιμών μας, τη βελτίωση του μίγματος συσκευασίας, τις συνέργειες με πελάτες μας εντός του διευρυμένου χαρτοφυλακίου μας και τη δυνατότητα να παραμένουν προσιτά τα προϊόντα μας έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καταναλωτών μας. Παρά το γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών πωλήσεών της. Συνεχίζει να επενδύει σταθερά στη χώρα, καθώς και στην ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους πελάτες και την αγορά. Συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, καθώς και να σχεδιάζουμε και να επενδύουμε ενισχύοντας τις στρατηγικές κατηγορίες και κανάλια και βελτιώνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα, με έμφαση στη δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών προκειμένου να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας».

Οι «ηχηρές» συνεργασίες

Το 2023 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την έναρξη στρατηγικών συνεργασιών της Coca Cola 3E.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 η εταιρεία έχει εισέλθει στην κατηγορία της μπύρας, μέσα από μία αποκλειστική, μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο με ορισμένα από τα πιο δημοφιλή σήματα μπύρας, όπως Corona, Stella Artois και Bud. Η συνεργασία περιλαμβάνει πωλήσεις, διανομή, trade marketing και ενεργοποίηση της αγοράς για ορισμένα από τα πιο δημοφιλή εμπορικά σήματα που ανήκουν στην AB InBev.

Επίσης, από το Μάρτιο του 2023, η εταιρεία ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των ανθρακούχων ποτών για ενήλικες με την εμπορία των προϊόντων Three Cents. Με την προσθήκη της συγκεκριμένης μάρκας στο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρεία απευθύνεται σε ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα καταναλωτικών προτιμήσεων.

Διανομή μερίσματος ύψους 39,4 εκατ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει για τη χρήση 2023 τη διανομή μερίσματος ύψους 39,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους και ποσού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους της εταιρείας που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η προσφυγή στο Εφετείο για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Όπως ενημερώνει δε η διοίκηση, στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένεται να συζητηθεί στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η προσφυγή της Coca Cola κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού να της επιβάλλει πρόστιμο ύψους 10,34 εκατ. ευρώ, λόγω «κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική αγορά επιτόπιας κατανάλωσης για τα αναψυκτικά colas και non-colas».

Ειδικότερα, ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 και αφορούσε στις εμπορικές πρακτικές της Coca-Cola 3Ε στην αγορά των μη αλκοολούχων ποτών. Στις 05.07.2021 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία η έκθεση της αρμόδιας Εισηγήτριας που ανέφερε ότι, κατά την εκτίμησή της, η Coca-Cola 3Ε προέβη σε σειρά αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης για τα προϊόντα αναψυκτικών colas και non-colas, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο ανταγωνιστές και περιορίζοντας την προοπτική τους ανάπτυξης.

Σε αντίκρουση των ισχυρισμών που περιλαμβάνονται στην ως άνω εισήγηση, η Coca-Cola 3E υπερασπίστηκε σθεναρά τις εμπορικές της πρακτικές. Η ακρόαση ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εν λόγω υπόθεση ολοκληρώθηκε στις 29.11.2021 και τα συμπληρωματικά υπομνήματα των μερών κατατέθηκαν την 16η Δεκεμβρίου 2021.

«Στις 3 Νοεμβρίου 2022 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική αγορά επιτόπιας κατανάλωσης για τα αναψυκτικά colas και non-colas. H απόφαση επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 10.342.773 ευρώ καθώς και ένα μέτρο συμπεριφοράς που αφορά τα ψυγεία αναψυκτικών και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2024. H Coca-Cola 3Ε είχε δημιουργήσει σχετική πρόβλεψη για το συνολικό ποσό του προστίμου. Το εν λόγω πρόστιμο καταβλήθηκε στις 19/05/2023», επισημαίνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικά αποστάγματα: «Φρενάρει» τις εξαγωγές η απαρχαιωμένη νομοθεσία του 1917

Αλκοολούχα ποτά: Το 2025 η ανάκαμψη παγκοσμίως – Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν

«Μεθυστικά» κέρδη για την Pernod Ricard Hellas

gazzetta
gazzetta reader insider insider