Βουτιά 30% στο προσωπικό των τραπεζών λόγω κρίσης

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά 30% στο προσωπικό των τραπεζών λόγω κρίσης

Λιγότεροι κατά 20.000 είναι οι τραπεζικοί υπάλληλοι σήμερα, μετά από επτά χρόνια κρίσης, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα.

Η δραστική μείωση του τραπεζικού προσωπκού πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και συνταξιοδότησης. Σημειώνεται, βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το διάστημα 1/1/2009 - 30/6/2016, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπέστη εις βάθος αναδιάρθρωση λόγω της διεθνούς, αλλά κυρίως της ελληνικής, χρηματοπιστωτικής κρίσης, με κατακόρυφη μείωση των καταστημάτων και συρρίκνωση του προσωπικού. Όσον αφορά στα υποκαταστήματα, μειώθηκαν λίγο λιγότερο από το μισό (42,5%) τα χρόνια της κρίσης.

Στον αντίποδα, τα capital controls που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο του 2015 έφεραν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επιπλέον, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αξιοποίηση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης, όπως Internet, mobile, phone banking και ΑΤΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ, ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω internet banking αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 40% και 29% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω mobile banking αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 142% και 82% αντίστοιχα.

Η κρίση οδήγησε, αρχικά, στον περιορισμό της χρήσης των τερματικών για συναλλαγές με κάρτα (POS), ωστόσο, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί και πλέον η διείσδυση των POS έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα, μάλιστα, η εξάπλωση των τερματικών στα καταστήματα και τους επαγγελματίες αναμένεται να είναι ραγδαία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider