«Ξεκολλάει» ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεκολλάει» ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Το φυσικό αέριο δείχνει να βρίσκει τελικά το δρόμο του από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Ιταλία καθώς ξεκολλάει το έργο ανάπτυξης του αγωγού ITGI (Interccontector Turkey-Greece-Italy) με την υπογραφή μνημονίου την Τετάρτη μεταξύ των Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ.

Το έργο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει το αζέρικο αέριο από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω Ελλάδος και με υποθαλάσσια σύνδεση στην Αδριατική, από την Ηγουμενίτσα στις ιταλικές ακτές. Το project αυτό είχε παγώσει καθώς οι Αζέροι επέλεξαν τον αγωγό TAP ως προτιμητέα διαδρομή για το άνοιγμα του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου», με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον δεν είχε εξασφαλιστεί αέριο.

Για το έργο έχουν ξοδευτεί περί τα 25 εκατ. ευρώ για να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και το «τρέχει» η εταιρεία «Ποσειδών», κοινή εταιρεία της κρατικής ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison, η οποία ανήκει πλέον στην κρατική Γαλλική εταιρεία EDF. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του project συγκαταλέγεται η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα καθίσταται σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο σπουδαίας γεωπολιτικής σημασίας.

Ο αγωγός ITGI διασφαλίζει την επιδιωκόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαφοροποίηση στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, είναι το πιο ώριμο έργο, από την άποψη, της αδειοδότησης, της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και τραπεζικά ιδρύματα, ενώ παρέχει και την μέγιστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, καθώς και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ήδη, σημαντικό τμήμα της χερσαίας υποδομής λειτουργεί και απομένει να κατασκευασθεί ο κυρίως αγωγός προς την Δυτική Ελλάδα και το υποθαλάσσιο τμήμα, ως την Ιταλία.

Ακόμη, ο ITGI θεωρείται ως το πιο ώριμο σύστημα αγωγών, έτοιμο να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές, διατηρώντας την ενεργειακή τροφοδοσία σε ανταγωνιστικές τιμές με αδιάλειπτη ροή και συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση μεταξύ του κ. Alexey Miller και της κας Federica Guidi, υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η οποία έλαβε χώρα στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, ο κ. Alexey Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, ο κ. Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison SpA και ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Alexey Miller.

«Η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας-Ευρώπης , σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής», επισήμανε ο κ. Marc Benayoun, με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης.

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider