Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια «επικίνδυνη περίοδο» όπως ποτέ άλλοτε, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν στα ύψη, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Ντάνιελ Γιέργκιν. Μάλιστα, αναμένει ότι τα ισραηλινά αντίποινα δεν θα είναι απλώς ένα... repeat του περασμένου Απριλίου, αλλά κάτι «πολύ ισχυρότερο».
Υπενθυμίζεται πως πριν από έξι μήνες, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ αντάλλαξαν πυρά αλλά τελικά απέφυγαν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, με τον έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι γεμάτη επισφάλεια για τις αγορές. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή, που δεν έχουμε δει ξανά στο παρελθόν», επεσήμανε αναφορικά με το εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος ενός νέου σοκ από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
«Είναι σίγουρο ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αυτή τη στιγμή. Αλλά σε μερικούς μήνες από τώρα, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, ό,τι κι αν είναι, το Ιράν θα έχει την ικανότητα να αποκτήσει στα χέρια του ένα πυρηνικό όπλο, που θα ανατρέψει όλες τις ισορροπίες» υπογράμμισε παρομοιάζοντας το διάστημα που διανύουμε με την Κρίση των πυραύλων της Κούβας του 1962.
Το Ισραήλ ανησυχεί πολύ περισσότερο για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παρά για την βιομηχανία πετρελαίου, σύμφωνα με τον Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών Raymond James. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει σε ένα στάδιο όπου, σε περίπου μία εβδομάδα, η Τεχεράνη θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλουτίσει με αρκετό ουράνιο πέντε όπλα.
«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μία αυτόνομη ενέργεια που προκύπτει από την ανεξαρτησία της Τεχεράνης και δεν χρειάζεται η συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη δύναμη, όπως είναι για παράδειγμα ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ. Πρόκειται για ένα ζωτικό κανάλι της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ Ιράν και Ομάν, από όπου περίπου το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ρέει καθημερινά. Είναι ένας στρατηγικά σημαντικός πλωτός δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο» επεσήμανε.
Το «μπλόκο» στη μεταφορά του «μαύρου χρυσού», έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τα κόστη αποστολής, να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις σε επίπεδο εφοδιασμού και να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, ενώ το Brent και το αργό πετρέλαιο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά ένα χτύπημα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αποθάρρυνε το Τελ Αβίβ να χτυπήσει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τα επικείμενα αντίποινα στην Τεχεράνη.