Νιτσιάκος: Η εταιρεία που έμαθε στους Έλληνες το μαύρο κοτόπουλο

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νιτσιάκος: Η εταιρεία που έμαθε στους Έλληνες το μαύρο κοτόπουλο

Είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εν μέσω κρίσης έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της, να προχωρά σε νέες επενδύσεις και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η πτηνοτροφική εταιρεία Νιτσιάκος ιδρύθηκε το 1972 από τον Θεόδωρο Νιτσιάκο, με ένα μικρό δάνειο από την τότε Αγροτική Τράπεζα και μερικά χρήματα από τους δικούς του, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός δεν έφτανε να στήσει την δική του επιχείρηση.

Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να μεγαλώνει και να ανταγωνίζεται τους μεγάλους παίκτες αγοράς εκείνης της εποχής.

Τα περισσότερα χρήματα που κέρδιζε η Νιτσιάκος επαναεπενδυόταν στην εταιρεία, ενώ πάντα πρόσεχε να ξοδεύει λιγότερα από όσα κέρδιζε.

Το 1993 η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία βιομηχανίας ζωοτροφών –που σήμερα αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητες του ομίλου– ενώ την περίοδο 1995-2000 έδωσε βαρύτητα στη δημιουργία δικτύου διανομής στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Το 2003 τέθηκε σε λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιο ζωοτροφών στην Αρτα, ενώ το 2005 εισήλθε στον κλάδο της παραγωγής τροφών για κατοικίδια, εκμεταλλευόμενη τη δική της πρώτη ύλη. Μέχρι το 2008 έχει δημιουργήσει νέα κέντρα διανομής σε Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια χρονιά προχώρησε στην κατασκευή εργοστασίου καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας, κίνηση που έβαλε τις βάσεις ώστε να καταστεί σταδιακά ενεργειακά αυτόνομη.

Σημαντικό σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν η εισαγωγή το 2015 του Μαύρο Κοτόπουλου από την Αλσατία της Γαλλίας, μια πολύ ιδιαίτερη ράτσα, τα οποία διατίθονται σχεδόν από όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, με τις πωλήσεις να καταγράφονται σημαντική αύξηση.

To Μαύρο Κοτόπουλο ως γαλλική ράτσα εκτρέφεται σε ελάχιστες χώρες παγκοσμίως. Τα µαύρα φτερά τους µε τις µπλε ανταύγειες καθιστούν αυτά τα κοτόπουλα της Αλσατίας τα πιο δημοφιλή πτηνά στη Γαλλία. Πρόκειται για µία μαύρου φτερώµατος αγροτική ράτσα βραδείας ανάπτυξης µε χαρακτηριστικό γνώρισμα τον γυμνό λαιμό. Η διάρκεια της εκτροφής τους, η οποία υπερβαίνει τις 90 ημέρες, όσο και το ειδικά διαμορφωμένο σιτηρέσιο µε το οποίο τρέφονται, που είναι 100% φυτικής προέλευσης και αυξημένο σε κυτταρίνη, καθιστά το Μαύρο Κοτόπουλο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στη γεύση αλλά και στη διατροφική αξία σε σχέση με το λευκό κοτόπουλο.

Το 2017 η Νιτσιάκος διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εισάγοντας τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο πανέ, ενώ την ίδια χρονιά υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την αποκλειστική συνεργασία με την αλλαντοβιομηχανία Νίκας η οποία έχει εξαγοραστεί από την Chipita.

Η έδρα της Νιτσιάκος, οι βιομηχανικές μονάδες και οι μονάδες εκτροφής ζώων βρίσκονται στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στα Ιωάννινα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ, ενώ το δεύτερο εργοστάσιο της βρίσκεται στην Άρτα.

Η Νιτσιάκος διαθέτει επίσης ένα ακόμα πτηνοτροφείο στη Νιγρίτα Σερρών, δύο ξηραντήρια δημητριακών στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Ιωάννινα και αποθήκες για τις πρώτες ύλες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και την Άρτα.
Για την διετία 2018 – 2019 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, με σκοπό τόσο την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όσο και την επέκταση των υφιστάμενων.

Ειδικότερα, αναμένεται να προσθέσει νέα γραμμή παραγωγής κοτόπουλου στα Ιωάννινα, προκειμένου να καλυφθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, καθώς η Νιτσιάκος ξεκίνησε εφέτος εξαγωγές νωπού κοτόπουλου στην Ιταλία. Μάλιστα, μετά το άνοιγμα της αγοράς σε κεντρική και νότια Ιταλία, η εταιρεία στρέφει την προσοχή της και στη Βόρεια Ιταλία, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ολόκληρη τη χώρα, ενώ επόμενος στόχος είναι η αγορά της Αγγλίας.

Νέα γραμμή παραγωγής θα δημιουργηθεί και στα προψημένα προϊόντα κοτόπουλου στο εργοστάσιο της Άρτας. Με την ολοκλήρωση αυτής της γραμμής, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί επαναλανσάρισμα όλης της σειράς των συγκεκριμένων προϊόντων.

Παράλληλα ξεκίνησε προσφάτως η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων (logistics) στην Χαλκίδα. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των παλιών εγκαταστάσεων του Κεράνη στη Χαλκίδα, απέναντι από το λιμάνι έκτασης 135 στρεμμάτων, με 35.000 τ.μ. καλυμμένη έκταση με στόχο την -εγκατάσταση κέντρου διανομής ζωοτροφών στη Νότια Ελλάδα.

Παράλληλα προχωρά και η δημιουργία ιδιόκτητης φάρμας, όπου η Νιτσιάκος θα ξεκινήσει εκτροφή μοσχαριών. Πρόκειται για μικρή παραγωγή premium κρέατος, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2019.

Το 2017 οι πωλήσεις της εταιρείας έφθασαν τα 325 εκατ. ευρώ από 301,5 εκατ. ευρώ το 2016. Το 42% του τζίρου αφορά το κοτόπουλο, ενώ το 40% του τζίρου προέρχεται από την πώληση ζωοτροφών. Ο τραπεζικός δανεισμός παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider