ΔΕΗ: «Αποκαλυπτήρια» για την πώληση των μονάδων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Αποκαλυπτήρια» για την πώληση των μονάδων

Τα πρώτα «αποκαλυπτήρια» των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τις λιγντιτικές μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη που θα συμμετάσχουν στην αποεπένδυση αναμένεται να γίνουν αύριο, Πέμπτη, οπότε και λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται χαλαρά και με διερευνητική διάθεση, ενώ ήδη οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήματα για αποσαφηνίσεις σχετικά με την όλη διαδικασία.

Από την πλευρά της ελληνικής βιομηχανίας, ενδιαφέρον για την αποεπένδυση των μονάδων έχουν δείξει ο όμιλος Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο όμιλος Κοπελούζου (μαζί με την κινεζική Shenhua η οποία έχει ρητά ούτως ή άλλως εκφράσει ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ). Ωστόσο, όπως αναφέρει στο insider.gr παράγοντας της αγοράς, οι βιομηχανίες σε δεύτερο χρόνο θα αναζητήσουν σύμπραξη με κάποιον ηλεκτροπαραγωγό για να χειριστούν τα θέματα της χονδρεμπορικής.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών (οικονομικών) προσφορών, με τη σχετική πρόσκληση να εκδίδεται στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου το αργότερο έως τις 17 Οκτωβρίου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος στην πώληση των μονάδων, σημειώνει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία η οποία όμως μέχρι στιγμής προχωρά κανονικά.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της δίκαιης αποτίμησης της εμπορικής αξίας των εισφερομένων κλάδων, η ΔΕΗ θα ορίσει, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν επαρκώς εξειδικευμένο και κατάλληλα πιστοποιημένο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), ο οποίος θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας εκάστου των εισφερομένων κλάδων (fair value range). Η εκτίμηση αυτή θα παραμείνει εμπιστευτική μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, οπότε και θα παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και στον εντολοδόχο παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης, όχι περιοριστικά, της εμπειρίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider