Λιγότερα λεφτά αλλά καλύτερες συνθήκες προτιμούν οι εργαζόμενοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγότερα λεφτά αλλά καλύτερες συνθήκες προτιμούν οι εργαζόμενοι

Λιγότερα χρήματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας προτιμούν οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn, επιβεβαιώνοντας πως η κουλτούρα του εργασιακού περιβάλλοντος παίζει τον βασικότερο ρόλο σε μια θέση εργασίας γεγονός που τροποποιεί το μέχρι χθες στοίχημα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα επτά στους 10 επαγγελματίες αρνήθηκαν να εργαστούν σε κορυφαίες του χώρου τους εταιρείες εάν αυτό σήμαινε ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κακό εργασιακό περιβάλλον. Μάλιστα για την επιλογή τους δεν έλαβαν υπόψη τις υψηλές αποδοχές ή τον καλύτερο τίτλο.

Η έρευνα που είχε θέμα το «πώς το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει την μακροημέρευση των επιχειρήσεων», και έγινε σε συνεργασία με την Censumide σε δείγμα 3.010 ενηλίκων πλήρους απασχόλησης, παρουσίασε μάλιστα κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ερωτηθείς για το τι εκτιμούν περισσότερο σε έναν εργοδότη, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο θα επέλεγαν ή θα εγκατέλειπαν μια δουλειά, οι εργαζόμενοι υπέδειξαν αρχικά το καλό περιβάλλον εργασίας, στη συνέχεια τις υψηλές αποδοχές - με ποσοστό 65% - και τελευταίο έναν ανώτερο τίτλοή κάποια διευθυντική θέση - με ποσοστό 25%.

Μεγάλη εκτίμηση εξέφρασαν και το να ζουν άνετα στο γραφείο. Σγυκεκριμένα το 51% ήταν πολύ ικανοποιημένο όταν έβρισκαν μια δουλειά με τη σωστή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, ενώ το 47% από τους οποίους δήλωναν περήφανοι για την θέση εργασίας τους το απέδειδαν στο γεγονός ότι υπήρχε εντός γραφείου ή εργασιακού περιβάλλον καλό κλίμα μέσα στο οποίο μπορούσαν να είναι ο εαυτός τους. Όσο γι αυτούς που δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον, το 60% υπέδειξε ως βασικό ρόλο τη λάθος ή ανίκανη ηγεσία.

Η κουλτούρα της επιχείρησης παίζει σημαντικό ρόλο στο αν μένει ή όχι κάποιος σε μια δουλειά για αρκετά χρόνια, περισσότερο στους νέους.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι Millennials, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν μείωση αποδοχών κατά μέσο όρο 7.600 δολάρια το χρόνο για μια καλύτερη «ποιότητα ζωής» στο εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση της Fidelity Pay-Cut. Όσο για το ποιοι παράγοντες καθορίζουν αυτή την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι οι ευέλικτες ώρες εργασίας, η δυνατότητα για περιστασιακή εργασία εξ αποστάσεως και η δυνατότητα για άδεια μετ' αποδοχών για εκπαιδευτικούς λόγους ή άνευ αποδοχών όταν παραστεί ανάγκη.

Η πλειονότητα μάλιστα των Millenialls - ποσοστό 86% - είναι πρόθυμοι ακόμα και να αλλάξουν ακόμα και πόλη αν διαπιστώσουν ότι μπορούν να βρουν τα προαναφερθέντα , σε σύγκριση με το 77% των Αμερικανών γενικά, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Global Kelvet.

Όπως ήταν αναμενόμενο μάλιστα, το να είναι κάποιος χαρούμενος εντός εργασίας δεν σημαίνει απλά ότι δεν θα επιλέξει να φύγει από αυτή αλλά θα είναι και πιο παραγωγικός σε αντίθεση με όσους ισχυρίζονται ότι το άγχος και η πίεση κινητοποιεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν αποδοτικότερα και γρηγορότερα.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον αποδεικνύονται 20% πιο παραγωγικοί από τους δυσαρεστημένους. Στην περίπτωση δε, των εργαζομένων στις πωλήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 37%.

Το να επιβιώνεις σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι μόνο επίπονο αλλά και φυσικά και πνευματικά επιζήμιο. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων τα έξοδα περίθαλψης των ιδιωτικών ασφαλίσεων που πληρώνουν οι εταιρείας αυξάνονται κατά 50% όταν το περιβάλλον είναι πολύ πιεστικό και στρεσογόνο. Η APA εκτιμά ότι πάνω από 500 δισεκατομμύρια της αμερικανικής οικονομίας δαπανώνται χάρη στα στρεσογόνα εργασιακά περιβάλλοντα, ενώ 550 εκατ. μέρες εργασίας χάνονται χάρη στο άγχος της δουλειάς.

Εξίσου σημαντικοί για ένα βιώσιμο περιβάλλον εργασίας αποδεικνύονται και οι συνάδελφοι. Σύμφωνα με την έρευνα του LinkeIn ο νούμερο ένα παράγοντας όπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους ψάχνουν για δουλειά θα επέλεγαν να μείνουν για περισσότερα από πέντε χρόνια στην ίδια εταιρεία εάν είχαν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους.

Εξίσου εκτιμητέα είναι και η αναγνώριση της προσφοράς του εργαζομένου από τον εργοδότη αλλά και το να δίνει μέρος από το να έχει η επιχείρηση θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, σε ποσοστό περίπου 46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider